Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια έδειξε πως ο συνδυασμός συγκεκριμένων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας.
Πρόκειται για ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιυπερτασικά σκευάσματα και τις στατίνες, χρήση των οποίων κάνει περίπου ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο PLOS One, κρίνονται ενθαρρυντικά, δεδομένου του ενδιαφέροντος της επιστημονικής κοινότητας για εύρεση θεραπείας της άνοιας.
Μέχρι σήμερα, οι οδηγίες για βελτίωση στην πρόληψη και μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου συστήνουν την τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τον έλεγχο παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο όπως η υπέρταση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Οι ερευνητές μελέτησαν το ιατρικό και φαρμακευτικό ιστορικό ενός τυχαίου δείγματος 20% από το σύνολο δικαιούχων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ηλικίας 67 ετών και άνω, ασφαλισμένων από το 2007 έως το 2014. Συγκεκριμένα, συνέλεξαν τα στοιχεία που αφορούσαν τη νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη καθώς και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα από αρχεία με καταχωρισμένα και χαρακτηριστικά των δικαιούχων, όπως η φυλή και το φύλο.
Αυστηρό κριτήριο επιλογής του δείγματος ήταν η χρήση τόσο αντιυπερτασικών όσο και στατινών από τους ηλικιωμένους για δύο χρόνια πριν την έναρξη της μελέτης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες δεν έπρεπε να έχουν διαγνωστεί προηγουμένως με άνοια ή να έχουν κάνει χρήση φαρμάκων για τη νόσο Ατσχάιμερ.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι δύο δραστικές ουσίες που εμπεριέχονται σε φαρμακευτικά σκευάσματα για τη μείωση της χοληστερόλης, η πραβαστατίνη και η ροσουβαστατίνη, σε συνδυασμό με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (α-ΜΕΑ) ή αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτασίνης II (ΑΥΑ) που χορηγούνται για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικές στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με άλλους συνδυασμούς φαρμάκων.
Ειδικότερα, ο κίνδυνος άνοιας ήταν ακόμη χαμηλότερος για τους ασθενείς που λάμβαναν πραβαστατίνη και ροσουβαστατίνη σε συνδυασμό με α-ΜΕΑ, με καλύτερα αποτελέσματα στους άνδρες παρά στις γυναίκες, ενώ ο συνδυασμός των α-ΜΕΑ με πραβαστατίνη σχετίστηκε με μείωση έως και 21%.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Julie Zissimopoulos, διευθύντρια του προγράμματος για την Ηλικία και τη Γνωστική Λειτουργία στο κέντρο Πολιτικής Υγείας και Οικονομικών Leonard D. Schaeffer του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, η μελέτη αποτελεί πρωτοπορία στη διερεύνηση του συνδυασμού αυτών των ευρέως διαδεδομένων φαρμάκων σε σχέση με την άνοια, με μεγάλο της πλεονέκτημα το ευρύ και αντιπροσωπευτικό πληθυσμιακό δείγμα ηλικιωμένων (άνδρες, γυναίκες, Λατίνοι, λευκοί, Αφροαμερικανοί), ώστε να διαφανούν τυχόν διαφορές στην αποτελεσματικότητά του ως προς το φύλο και τη φυλή.