Ένα νέο όπλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των υπερανθεκτικών μικροβίων φαίνεται πως ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Chemical Science.
Η σημαντική ανακάλυψη έδειξε πως το μέλλον των αντιβιοτικών για αποτελεσματική αντιμετώπιση των μικροβίων βρίσκεται στα μεταλλικά στοιχεία.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland, σε συνεργασία με ένα διεθνές δίκτυο ερευνητών, ανακάλυψαν 23 ανεξερεύνητες έως πρότινος χημικές ενώσεις που περιέχουν μεταλλικά στοιχεία όπως άργυρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ρουθήνιο και ιρίδιο, και έχουν αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιακή δράση. Η δράση αυτή περιορίζεται στην εξόντωση των κυττάρων των βακτηρίων χωρίς να βλάπτουν τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.
Σύμφωνα με τον Δρ. Angelo Frei, έναν εκ των επικεφαλής της μελέτης, αυτή τη στιγμή 40 νέα αντιβιοτικά βρίσκονται στο στάδιο της κλινικής δοκιμής, με το 75% των υπό ανάπτυξη αντιμικροβιακών φαρμάκων να αποτελούν παράγωγα γνωστών και ευρέως χρησιμοποιούμενων αντιβιοτικών, γεγονός που τα καθιστά δυνητικά ευαίσθητα στην υφιστάμενη ανθεκτικότητα μικροβίων.
Οι επιστήμονες στηρίζονται στους διαφορετικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούν τα μεταλλικά στοιχεία και τους οποίους τα βακτήρια δεν έχουν συναντήσει ξανά. Μέχρι στιγμής, έχουν αποδειχθεί εξόχως αποτελεσματικά στην καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών όπως ο δυνητικά θανατηφόρος και ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA), και τα κατά Γκραμ αρνητικά βακτήρια Escherichia coli και Acinetobacter baumannii, για τα οποία οι νέες αντιβιοτικές θεραπείες είναι περιορισμένες.
Στη μελέτη που εκπονείται από 300 ερευνητικές ομάδες 47 χωρών και χρηματοδοτήθηκε από την Εταιρία για την Ανακάλυψη Αντιβιοτικών Φαρμάκων (CO-ADD), έχουν συμπεριληφθεί και ελεγχθεί για την αντιβακτηριαδιακή τους δράση 300.000 χημικές ενώσεις, εκ των οποίων τις 1000 περίπου αποτελούν μεταλλικά στοιχεία.