Σας έχει συμβεί να βρίσκεστε στην πόρτα και να μην θυμάστε που βάλατε τα κλειδιά σας; Ή να στέκεστε στη μέση του σούπερ μάρκετ και να μην θυμάστε τι άλλο χρειάζεστε;
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει μια παρόμοια εμπειρία αμνησίας. Σε ποια περίπτωση αυτή η απώλεια μνήμης αποτελεί πηγή ανησυχίας ή μια ένδειξη ότι κάτι άλλο σοβαρότερο συμβαίνει;
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αλτσχάιμερ η απώλεια μνήμης είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Ωστόσο υπάρχουν διαφορές μεταξύ της περιστασιακής απώλειας μνήμης και της αμνησίας που σχετίζεται με σοβαρότερα προβλήματα. Εάν κάποιος λόγου χάρη ξεχνά ονόματα ή ραντεβού αλλά τα θυμάται αργότερα δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Από την άλλη μεριά ανησυχητική εικόνα είναι όταν κάποιος ζητά επαναλαμβανόμενα την ίδια πληροφορία. Μερικά ακόμη ανησυχητικά σημάδια που μπορεί να παρουσιαστούν παράλληλα με τα κενά μνήμης είναι η δυσκολία στην ολοκλήρωση οικείων εργασιών, η σύγχυση ως προς την ώρα ή το μέρος, αλλαγές στην προσωπικότητα και η απώλεια της ικανότητας να αναπαράξει κάποιος τα βήματα σε περίπτωση που κάποιο αντικείμενο έχει τοποθετηθεί σε λάθος θέση.
Εάν πάντως ανησυχείτε για τα κενά μνήμης που τυχόν έχετε, ακόμη και αν είναι αθώα καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την αμερικανική Ένωση Αλτσχάιμερ ένας στους 10 ενήλικες άνω των 65 ετών ζει με την νόσο του Αλτσχάιμερ.
Ο Δρ. Greg Jicha από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι αναλύει τα τρία πιο σοβαρά σημάδια που θα πρέπει να ανησυχήσουν κάποιον που ξεχνά ή τους οικείους του όπως:
- η συχνή επανάληψη της ίδιας ερώτησης ξανά και ξανά
- σύγχυση π.χ. ως προς τον μήνα του χρόνου
- διπλοπληρωμένοι ή απλήρωτοι λογαριασμοί