Η τεράστιας αξίας παγκόσμια βιομηχανία τεχνητών γλυκαντικών που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος ίσως τελικά να συμβάλει στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας.
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Current Atherosclerosis Reports αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν γλυκαντικά με χαμηλές θερμίδες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που προσδοκούν.
Το εύρημα των επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Peter Clifton έρχεται σε αντίθεση με τις ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που έχουν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά πράγματι οδηγούν σε απώλεια βάρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση τέτοιων προϊόντων έχει αυξηθεί κατά 200% στα παιδιά και κατά 54% στους ενηλίκους μέσα σε μόλις 20 χρόνια.
Τα γλυκαντικά με χαμηλές θερμίδες χρησιμοποιούνται ως προϊόντα αντικατάστασης της σακχαρόζης, της γλυκόζης και της φρουκτόζης. Έχουν έντονη γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες, με τις πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, να υπογραμμίζουν τις δυνητικά αντίθετες επιπτώσεις στην υγεία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μια αμερικανική μελέτη 5.158 ενηλίκων διάρκειας επτά ετών βρήκε ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών πήραν περισσότερο βάρος από όσους δεν χρησιμοποιούσαν τέτοια προϊόντα.
«Οι καταναλωτές των τεχνητών γλυκαντικών δεν μειώνουν τη συνολική πρόσληψης ζάχαρης. Χρησιμοποιούν και ζάχαρη και γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων, με αποτέλεσμα να νιώθουν ότι έχουν το δικαίωμα μίας παρασπονδίας για το αγαπημένο τους φαγητό. Επιπλέον, τα τεχνητά γλυκαντικά αλλάζουν το εντερικό μικροβίωμα, το οποίο είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2», αναφέρει σχετικά ο καθηγητής Clifton.
Ακόμη, τα ροφήματα που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και καρδιακών παθήσεων, αλλά και εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας στους γηραιότερους, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει σαφές το γιατί.
Ο καθηγητής Clifton εντόπισε 13 μελέτες που διερευνούσαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά στον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, επικεντρώνοντας την προσοχή του σε μία που υποστήριζε ότι η αντικατάσταση των ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά από ροφήματα με πρόσθετα ζάχαρης ή χυμούς φρούτων σχετιζόταν με 5-7% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
«Περισσότερες έρευνες στο μέλλον θα μπορέσουν να μας παράσχουν πιο σαφή στοιχεία για τη σχέση μεταξύ των σύγχρονων προϊόντων διατροφής και του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε καταληκτικά ο καθηγητής Clifton.