Η Saussurea controversa είναι ένα είδος γαϊδουράγκαθου που χρησιμοποιείται ευρέως στην Άπω Ανατολή, τη Σιβηρία, το Θιβέτ και τη Μογγολία για τη θεραπεία παθήσεων του ήπατος, των νεφρών, του πεπτικού συστήματος και κινητικών διαταραχών.
Στην προσπάθειά της να προσδιορίσει ποιες ουσίες του φυτού ευθύνονται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, μια ομάδα επιστημόνων πήρε εκχύλισμα από τα μεμονωμένα συστατικά του φυτού και ανέλυσε τη σύνθεσή τους, μέσα στην οποία βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, φλαβονοειδή και πολυσακχαρίτες, δηλαδή ουσίες γνωστές για τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες και την ικανότητά τους να επιταχύνουν την αναγέννηση του οστικού ιστού. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Molecules.
Η θεραπεία των οστικών λοιμώξεων θεωρείται από τις δυσκολότερες, καθώς οι μικροοργανισμοί που επιτίθενται στον οστικό ιστό είναι συνήθως ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά. Η αποκατάσταση των οστών θεωρείται πολύ σημαντική στη θεραπευτική διαδικασία, γι’αυτό και οι ειδικοί από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Kant Baltic (BFU) πρότειναν τη χρήση εκχυλίσματος φύλλων Saussurea στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του οστικού ιστού και εξέτασαν την ικανότητά του να επηρεάζει τα βλαστικά κύτταρα. Για το σκοπό αυτό το εκχύλισμα των φύλλων Saussurea προστέθηκε στο υπόστρωμα για την καλλιέργεια αυτών των κυττάρων.
Όπως αποδείχθηκε, ο πολλαπλασιασμός της κυτταρικής καλλιέργειας καθυστέρησε λόγω της επίδρασης των φυτικών πολυσακχαριτών, ενώ το Saussurea τελικά δεν ενεργοποίησε τη διάσπαση των βλαστοκυττάρων, αλλά τα μετέτρεψε σε οστικό ιστό, πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε από τον συγκεκριμένο χρωματισμό.
Για να εξετάσει τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του Saussurea, η ομάδα από το BFU πρόσθεσε το εκχύλισμα των φύλλων σε καλλιέργεια κυττάρων σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus), βακτήριο που προκαλεί θανατηφόρες παθήσεις όπως η οστεομυελίτιδα, η ενδοκαρδίτιδα, η πνευμονία και η σηψαιμία.
Επιπλέον, είναι άκρως ανθεκτικό σε μεγάλη ποικιλία αντιβιοτικών, καθιστώντας τη θεραπεία μακρόχρονη και πολύπλοκη. Το πείραμα, λοιπόν, έδειξε μια μείωση στην ανάπτυξη του Staphylococcus aureus στην περίπτωση της προσθήκης Saussurea στην καλλιέργεια σε σύγκριση τα κύτταρα της ομάδας ελέγχου.
«Τα μεμονωμένα συστατικά του φυτού έχουν πράγματι αντιμικροβιακές και αναγεννητικές ιδιότητες. Στόχος μας είναι να συμμετάσχουμε στην ανάπτυξη ενός φαρμάκου για την ολοκληρωμένη θεραπεία οστικών παθήσεων και τραυματισμών που σχετίζονται με τον κίνδυνο λοιμωδών επιπλοκών. Τα φυτικά υλικά είναι λιγότερο τοξικά και μπορούν να χορηγηθούν με τη μορφή χαπιών, καθιστώντας τη θεραπεία πολύ πιο εύκολη», κατέληξε η Larisa Litvinova, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανοσολογίας και Κυτταρικής Βιοτεχνολογίας και καθηγήτρια Ιατρικής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Kant Baltic.