Εάν ανήκετε σε αυτούς που βασίζονται στην λήψη των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων (PPIs) για την ανακούφιση από τις καούρες ενδεχομένως να κινδυνεύετε περισσότερο από οξεία γαστεντερίτιδα σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην JAMA Network Open.
Oι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων αποτελούν, μετά τους H2-ανταγωνιστές, σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη της θεραπείας του έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η ομεπραζόλη, η εσομεπραζόλη, η λανσοπραζόλη, η παντοπραζόλη και η ραμπεπραζόλη.
Η έρευνα Γάλλων επιστημόνων διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν αυτά τα φάρμακα με την ισχυρή ανασταλτική δράση στην έκκριση του υδροχλωρικού οξέος, είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οξεία γαστρεντερίτιδα.
«Πολύ λίγοι άνθρωποι χρειάζονται μακροπρόθεσμα αναστολείς αντλίας πρωτονίων, αλλά πολλοί καταλήγουν να τα λαμβάνουν χρόνια και τώρα διαπιστώνουμε ότι τα φάρμακα αυτά δεν είναι τόσο ασφαλή όσο νομίζαμε και ότι αλληλεπιδρούν με αρκετά φάρμακα. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων και αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης» σχολίασε η Mina Tadrous από το Women’s College Hospital του Τορόντο, η οποία έγραψε το εισαγωγικό σημείωμα της μελέτης.
Η Δρ.Tadrous είπε ότι όσοι λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα καλό είναι να κάνουν μια κουβέντα με τον γιατρό τους προκειμένου να αξιολογηθεί σωστά το κόστος και το όφελος της λήψης τους με βάση το ιστορικό τους.
Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι συνήθως ιογενής και διαρκεί λίγες μέρες με κύρια συμπτώματα την διάρροια και τους εμετούς.
Οι ερευνητές υπό την εποπτεία της Ana-Maria Vilcu από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ανέλυσαν τα δεδομένα 233,000 ατόμων που λάμβαναν PPIs και τα συνέκριναν με εκείνα 627,000 Γάλλων ενηλίκων που δεν λάμβαναν αυτά τα φάρμακα.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία των ιώσεων της χειμερινής περιόδου 2015 – 2016 παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν PPIs συστηματικά είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν οξεία γαστρεντερίτιδα.
Υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι για το πώς η λήψη PPIs μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης, αλλά η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι μειώνουν το οξύ του στομάχου το οποίο μάλλον παίζει κάποιο ρόλο στην αντιική προστασία του οργανισμού.
Η Δρ. Tadrous αποδίδει το συσχετισμό που παρατηρήθηκε στην μείωση των οξέων του στομάχου που οδήγησαν σε μεταβολές της εντερικής χλωρίδας αυξάνοντας την ευπάθεια του οργανισμού σε λοιμώξεις.
Υπάρχουν βέβαια περιορισμοί στη μελέτη όπως π.χ. όσοι λαμβάνουν αγωγή για την αντιμετώπιση της οξείας γαστρεντερίτιδας δεν είναι απαραιτήτως και όλοι όσοι έχουν νοσήσει από τη λοίμωξη, καθώς και ότι όσοι λαμβάνουν PPIs ίσως είναι πολύ περισσότεροι μια και αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται χωρίς συνταγογράφηση, οπότε το μέγεθος του συσχετισμού μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Η Δρ. Tadrous πάντως επισημαίνει ότι όσοι δεν χρειάζονται πραγματικά PPIs πρέπει να είναι ανοικτοί στο ενδεχόμενο να διακόψουν τη λήψη τους και να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα δυσπεψίας και καούρας με τις κατάλληλες διατροφικές αλλαγές.
Να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που ενδεχομένως να χρειάζονται μακροχρόνια λήψη PPIs είναι αυτοί που λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την πρόληψη του έλκους, καθώς και εκείνοι με καταστάσεις όπως σοβαρή οισοφαγίτιδα, ιδιοπαθές χρόνιο έλκος, σύνδρομο Zollinger-Ellison, καθώς και δύσκολη στην αντιμετώπισή της γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.