Η ήπια γνωστική εξασθένιση σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου για άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ τα συμπτώματα ήπιας γνωστικής εξασθένισης περιλαμβάνουν το να χάνουμε συχνά πράγματα, να ξεχνάμε ραντεβού και επετείους καθώς και τη δυσκολία ανεύρεσης της κατάλληλης λέξης συγκριτικά με τους συνομιλήκους μας.
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου είναι επίσης παράγοντες κινδύνου για άνοια και γνωστική εξασθένιση συνδεδεμένη με τη γήρανση. Πρόσφατα οι επιστήμονες εξέτασαν δύο πιθανούς τρόπους καθυστέρησης της νοητικής έκπτωσης με βάση όσα είναι ήδη γνωστά για την καθυστέρηση της καρδιαγγειακής νόσου. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην Journal of the American Geriatrics Society.
Η θεωρία της ερευνητικής ομάδας είναι ότι οι υγιεινές συμπεριφορές που καθυστερούν την έναρξη της καρδιαγγειακής νόσου μπορούν να επιβραδύνουν και την νοητική έκπτωση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Σ΄αυτές τις συμπεριφορές συμπεριλαμβάνεται μια υγιεινή διατροφή (όπως η δίαιτα DASH) και η συστηματική άσκηση.
Στο πλαίσιο της έρευνας ENLIGHTEN εξετάστηκαν 160 ενήλικες 55 ετών ή περισσότερο. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ηλικιωμένοι που δεν ασκούνταν και είχαν προβλήματα μνήμης, σκέψης και λήψης αποφάσεων. Είχαν επίσης τουλάχιστον έναν επιπλέον παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη ή άλλες χρόνιες παθήσεις.
Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις ακόλουθες τέσσερις ομάδες: την ομάδα που κάνει μόνο αερόβια άσκηση, την ομάδα που ακολουθεί μόνο τη δίαιτα DASH, την ομάδα που κάνει αερόβια άσκηση και ακολουθεί τη δίαιτα DASH και τέλος την ομάδα που απλά ενημερώνεται για την υγεία.
Οι άνθρωποι στην ομάδα άσκησης έκαναν 35 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση (συμπεριλαμβανομένης της πεζοπορίας ή της στατικής ποδηλασίας) τρεις φορές την εβδομάδα για έξι μήνες. Παρακολουθήθηκαν για τρεις μήνες και στη συνέχεια ασκήθηκαν χωρίς επίβλεψη στο σπίτι για τρεις μήνες. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα άσκησης δεν έλαβαν καμία συμβουλευτική όσον αφορά τη διατροφή DASH και ενθαρρύνθηκαν να ακολουθήσουν τη συνήθη δίαιτά τους για έξι μήνες.
Οι συμμετέχοντες της ομάδας διατροφής DASH έλαβαν σχετικές οδηγίες σε μια σειρά εβδομαδιαίων συνεδριών για τρεις μήνες και στη συνέχεια δύο φορές την εβδομάδα για τους υπόλοιπους τρεις μήνες. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα DASH κλήθηκαν να μην ασχοληθούν με κάποια μορφή άσκησης μέχρι την ολοκλήρωση της εξάμηνης μελέτης.
Οι συμμετέχοντες στην συνδυαστική ομάδα άσκησης και διατροφής DASH παρακολούθησαν τα αντίστοιχα προγράμματα άσκησης και DASH για έξι μήνες. Τέλος οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν στην ομάδα εκπαίδευσης για την υγεία έλαβαν εβδομαδιαίες τηλεφωνικές κλήσεις για τρεις μήνες και στη συνέχεια διήμερες κλήσεις για τρεις μήνες. Οι τηλεφωνικές κλήσεις διεξήχθησαν από εκπαιδευτή υγείας για θέματα υγείας που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διατηρήσουν τις συνηθισμένες συνήθειες διατροφής και άσκησης τους για έξι μήνες έως ότου επανεκτιμήθηκαν.
Τα αποτελέσματα της μελέτης της ερευνητικής ομάδας έδειξαν ότι η άσκηση βελτίωσε την ικανότητα των συμμετεχόντων να σκέφτονται, να θυμούνται και να λαμβάνουν αποφάσεις σε σύγκριση με τους μη ασκούμενους και ότι ο συνδυασμός άσκησης με τη δίαιτα DASH βελτίωσε την ικανότητα σκέψης, στους συμμετέχοντες – παρόλο που δεν ακολούθησαν πιστά τα προγράμματα που τους είχαν ανατεθεί κατά τη διάρκεια των εξάμηνων παρεμβάσεων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν ότι η βελτίωση της ικανότητας σκέψης, ανάκλησης πληροφοριών και λήψης αποφάσεων μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση ενός εξάμηνου προγράμματος άσκησης. Θα χρειαστούν ωστόσο περαιτέρω μελέτες πάνω στα οφέλη της άσκησης και τη διατροφής στη λειτουργία της μνήμης.