Αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε ο καθένας να κάνει οποιαδήποτε στιγμή για να κρατήσει το μυαλό του νέο είναι να προσθέσει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή του, όπως υποστηρίζει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Aging Cell.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Lewis Katz του Πανεπιστημίου Temple (LKSOM) που διενήργησαν τη συγκεκριμένη έρευνα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα πραγματικό υπερτρόφιμο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά προστατευτικά για τα κύτταρα και γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία, όπως τη συμβολή του στην προστασία από παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία και καρδιαγγειακές παθήσεις. Προηγούμενη έρευνα του LKSOM σε ποντίκια έδειξε, επίσης, ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διατηρεί τη μνήμη και προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Στη νέα τους μελέτη σε ποντίκια, λοιπόν, οι επιστήμονες δείχνουν ότι οι διαταραχές γνωστές ως Tau-πάθειες είναι ακόμα μια ομάδα παθήσεων που μπορεί να προστεθεί σε αυτή τη λίστα. Χαρακτηρίζονται από τη σταδιακή συγκέντρωση μιας μη φυσιολογικής μορφής της πρωτεΐνης tau στον εγκέφαλο, διαδικασία η οποία οδηγεί σε εξασθένιση της νοητικής λειτουργίας, δηλαδή άνοια. Τα ευρήματα αυτά είναι τα πρώτα που υποδεικνύουν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει στην άμυνα εναντίον ενός συγκεκριμένου τύπου νοητικής εξασθένισης που συνδέεται με την Tau-πάθεια και είναι γνωστός ως μετωπoκροταφική άνοια.
Η μετωπoκροταφική άνοια επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο και τα αυτιά, ενώ τα συμπτώματα συνήθως αναδύονται μεταξύ των ηλικιών 40-65 και περιλαμβάνουν αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά, δυσκολίες στην ομιλία και τη γραφή και τελικά υποβάθμιση της μνήμης και της ικανότητας εκμάθησης από μια προηγούμενη εμπειρία.
Ο πρώτος ερευνητής και καθηγητής Φαρμακολογίας και Μικροβιολογίας, Domenico Praticò περιγράφει τη νέα αυτή εργασία ως ένα ακόμα κομμάτι στη θεωρία γύρω από την ικανότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου να κρατήσει μακριά τη γνωστική φθορά και να προστατεύσει τις συνάψεις, δηλαδή τα σημεία όπου οι νευρώνες ενώνονται για να ανταλλάξουν πληροφορίες.
Σε προηγούμενη εργασία τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια τροποποιημένα να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ και έδειξαν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή τους προστάτευε τα νεαρά ποντίκια από προβλήματα μνήμης και μάθησης καθώς γερνούσαν. Το πιο αξιοσημείωτο, ωστόσο, παρατηρήθηκε όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκεφαλικό ιστό των ποντικιών που τράφηκαν με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και διαπίστωσαν ότι όλα έδειχνα αρκετά φυσιολογικά και ότι δεν υπήρχαν τα ενδεικτικά στοιχεία της γνωστικής εξασθένισης, οι πλάκες αμυλοειδούς.
Σε αυτή τη νέα μελέτη, λοιπόν, η ερευνητική ομάδα δείχνει ότι συμβαίνει το ίδιο και στην περίπτωση ποντικιών προορισμένων να αναπτύξουν Tau-πάθεια. Στα ποντίκια αυτά, η φυσιολογική πρωτεΐνη tau γίνεται ελαττωματική και συγκεντρώνεται στον εγκέφαλο, σχηματίζοντας επιβλαβή αποθέματα, τα οποία, όπως οι πλάκες αμυλοειδούς στη νόσο Αλτσχάιμερ, εμποδίζουν την επικοινωνία των νευρώνων και έτσι καταστρέφουν τη σκέψη και τη μνήμη, με αποτέλεσμα τη μετωπoκροταφική άνοια.
Τα ποντίκια της περίπτωσης tau ακολούθησαν διατροφή με συμπληρώματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου από νεαρή ηλικία (30-40 ετών σε ανθρώπινα χρόνια) και έξι μήνες αργότερα (ηλικία περίπου 60 ετών στους ανθρώπους) φάνηκε ότι στα ζώα που είχαν προδιάθεση για Tau-πάθεια τα καταστροφικά αποθέματα της tau μειώθηκαν κατά 60%, σε σύγκριση με όσα δεν είχαν τραφεί με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Επίσης, απέδωσαν καλύτερα σε τεστ μνήμης και μάθησης.
Όταν ο Δρ. Praticò και οι συνεργάτες του εξέτασαν τον εγκεφαλικό ιστό των ποντικιών που είχαν τραφεί με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είδαν ότι η βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία διευκολύνθηκε πιθανότατα από την πιο υγιή λειτουργία των συνάψεων, η οποία με τη σειρά της σχετίστηκε με μεγαλύτερα των φυσιολογικών επίπεδα της πρωτεΐνης complexin-1, που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών συνάψεων.
Η επιστημονική ομάδα τώρα σχεδιάζει να εξερευνήσει τι συμβαίνει όταν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δίνεται σε γηραιότερα ζώα που έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν αποθέματα tau και σημάδια γνωστικής εξασθένισης, κατάσταση η οποία αντιπροσωπεύει ένα κλινικό σενάριο πιο κοντινό στους ανθρώπους. Έτσι, πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να μάθουν αν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να αναστρέψει τη ζημιά που έχει ήδη προκληθεί από την tau και τελικά να θεραπεύσει αυτές τις διαταραχές στα γηραιότερα ποντίκια.