Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash δημιούργησε νέες ελπίδες για τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση των επιστημόνων στο Nature Neuroscience.
Τα γονίδια που εμπλέκονται στις αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο των πασχόντων από τη νόσο είναι πολλά και ως επί το πλείστον γνωστά. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα, είναι το πώς η δραστηριότητα αυτών των γονιδίων, δηλαδή η γονιδιακή τους έκφραση, επηρεάζει τα διάφορα κύτταρα του εγκεφάλου.
Για να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα αυτό, ο καθηγητής Jose Polo ηγήθηκε της μελέτης κατά την οποία επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο μεμονωμένοι κυτταρικοί τύποι στον εγκέφαλο συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές λοιπόν έκαναν αρκετές καινοτόμες ανακαλύψεις για την κατανόηση της νόσου, οι οποίες βέβαια απαιτούν περαιτέρω μελέτη. Αυτές περιλαμβάνουν το ρόλο των γονιδιακών δικτύων της ασθένειας, δηλαδή των συνεργαζόμενων γονιδίων στον ανθρώπινο εγκέφαλο, τα μονοπάτια προς τη γενετική ευαλωτότητα, τις υποκυτταρικές αλλαγές στην περιοχή του εγκεφάλου και το ρόλο της μυελίνωσης στην παθογένεια της νόσου Αλτσχάιμερ.
«Παρόλο που η μελέτη μας συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση των μεταγραφικών αλλαγών που υποστηρίζουν τις μεταλλάξεις στα εγκεφαλικά κύτταρα των ασθενών της νόσου Αλτσχάιμερ, η εξέταση μεγαλύτερων κοόρτων ασθενών στο μέλλον θα καταστήσει εφικτή την αξιολόγηση των επιπτώσεων και τη σχετική συμβολή των υποκείμενων γενετικών παραγόντων στις περιγραφόμενες κυτταρικές και μεταγραφικές αλλαγές στην ασθένεια», αναφέρουν οι ερευνητές.
«Ίσως η απάντηση στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ να βρίσκεται στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτά τα μη-νευρικά κύτταρα επηρεάζονται κατά τη διάρκεια της πάθησης», επισημαίνει με τη σειρά της μια βασική για τη μελέτη ερευνήτρια, η Δρ. Alexandra Grubman που δηλώνει ενθουσιασμένη για τις νέες θεραπευτικές προοπτικές που ανοίγονται από τη μελέτη.
Η πολυεθνική ομάδα ερευνητών σκοπεύει τώρα να διεξάγει περαιτέρω έρευνα πάνω στα γονίδια που πιθανόν να μπορούν να θεραπευτούν με ιατρική φαρμακευτική αγωγή.