Τα βακτήρια που υπάρχουν στο σίελο ανθρώπων με φραγμένες αρτηρίες είναι διαφορετικά από αυτά που υπάρχουν στους υγιείς, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης και η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες στρατηγικές καταπολέμησης των καρδιακών παθήσεων.
Η μελέτη αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων εργασιών που υποστήριζαν ότι τα στοματικά βακτήρια σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, με τους ερευνητές να προσπαθούν τώρα να διαπιστώσουν τον ακριβή ρόλο που παίζουν τα βακτήρια αυτά στην καρδιαγγειακή υγεία.
Πήραν, λοιπόν, δείγματα από 39 μεγαλύτερους ηλικιακά Ιάπωνες με αθηροσκλήρωση και συνέκριναν τα αποτελέσματα με αυτά μιας ομάδας υγιών ατόμων, διαπιστώνοντας ότι τα βακτήρια που υπάρχουν στο σίελο των πασχόντων ήταν εντελώς διαφορετικά.
«Η μελέτη τονίζει τη σημασία της στοματικής, αλλά και της εντερικής μικροχλωρίδας, αναδεικνύοντας τις προοπτικές του μικροβιώματος του σάλιου ως βιοδείκτη αθηροσκλήρωσης και μεταφέρει το μήνυμα για τη σημασία της στοματικής υγείας», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής καρδιολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο Osaka της Ιαπωνίας, Δρ. Masaaki Hoshiga.
Ο ίδιος τόνισε πως τα ευρήματα της μελέτης είναι περιορισμένα λόγω του μικρού μεγέθους της και ότι δεν είναι ακόμα σαφές το γιατί τα βακτήρια του σάλιου είναι διαφορετικά στους πάσχοντες από αθηροσκλήρωση. Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη για μελλοντικές έρευνες που θα διευκρινίσουν με ακρίβεια τον τρόπο που τα στοματικά βακτήρια επηρεάζουν τις καρδιακές παθήσεις.
Από την πλευρά του, ο ερευνητής καρδιαγγειακών παθήσεων και μοριακός γενετιστής Hooman Allayee, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη, ανέφερε πως πρόκειται για ένα αντικείμενο έρευνας που δεν έχει αναλυθεί εκτενώς στο παρελθόν, παρόλα αυτά υποστηρίζει την πιθανότητα τα βακτήρια του σίελου να μεταφέρονται στο έντερο και να επηρεάζουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αν τα τελευταία αυτά αποτελέσματα επαναληφθούν σε άλλη μελέτη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φάρμακα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής με στόχο τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους έχοντες υψηλή χοληστερόλη που λαμβάνουν φάρμακα για να μειώσουν τον κίνδυνο.