Η σοβαρότητα της κατάθλιψης από την οποία πάσχει ένα άτομο μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητές του για καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική έρευνα που θα παρουσιαστεί στο φετινό ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης που θα λάβει χώρα από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου στη Φιλαδέλφεια.
«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις προκαλούνται και σχετίζονται με διάφορες πτυχές της υγείας και της γενικότερης κατάστασης ενός ατόμου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται βέβαια και η ψυχική υγεία. Βρήκαμε, λοιπόν, ότι το στάδιο της κατάθλιψης συνδέεται στενά με τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμα και μετά την προσαρμογή σε παράγοντες που θα μπορούσαν να επιφέρουν κίνδυνο, όπως η ηλικία, το εισόδημα, η εκπαίδευση, το φύλο και η εθνικότητα», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του τμήματος Πληροφορικής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, Yosef M. Khan.
Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν τη σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και μη θανατηφόρων καρδιακών ασθενειών, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσος, η στηθάγχη, η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο σε ενηλίκους 20 ετών και άνω, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάθλιψη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εντοπίστηκαν περισσότεροι από 11.000 ενήλικες που είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη, αριθμός που αντιπροσωπεύει 231 εκατομμύρια ενηλίκους στον γενικό πληθυσμό, εκ των οποίων περίπου 1.200 άνθρωποι (δηλαδή 20 εκατομμύρια στον γενικό πληθυσμό) ανέφεραν ότι είχαν διαγνωσθεί με κάποια καρδιακή πάθηση ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σε μια ανάλυση για την ποσοτικοποίηση της σύνδεσης ανάμεσα στην κατάθλιψη και τις μη θανατηφόρες καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο, βρέθηκε ότι οι πιθανότητες αυξάνονταν κατά 24% για κάθε επιπλέον αύξηση στο στάδιο της κατάθλιψης (ήπια, μέτρια, μετρίως σοβαρή ή σοβαρή κατάθλιψη).
«Οι επιπτώσεις μια τέτοιας αύξησης είναι τεράστιες. Κατανοώντας τη σχέση και το βαθμό των επιπτώσεων μπορούμε να εντοπίσουμε σωστά, να προλάβουμε, να θεραπεύσουμε και να δημιουργήσουμε πολιτικές και στρατηγικές που θα συμβάλουν στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και στη βελτίωση της ζωής των ασθενών, μέσω της από κοινού αντιμετώπισης των ψυχικών ασθενειών και των καρδιακών παθήσεων», σημειώνει σε καταληκτικό του σχόλιο ο Δρ. Khan.
Ο ειδικός δεν παραλείπει, πάντως, να σχολιάσει ότι χρειάζονται ακόμα αρκετές μελέτες για να προσδιοριστεί αν η κατάθλιψη προκαλεί τις καρδιαγγειακές παθήσεις ή το αντίστροφο.