Η οξειδωτική βλάβη των σπερματοζωαρίων έχει αναγνωριστεί ως η πιο συχνή αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας. Το πρόβλημα, όμως, μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπείες που στοχεύουν στην αναστολή της οξειδωτικής βλάβης.
Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας – Ανδρολογίας και πρόεδρος του Ουρολογικής Εταιρείας Ιωάννης Βακαλόπουλος, αναφερόμενος στη θεματολογία του 12ου Ουρολογικού Συνεδρίου Βορείου Ελλάδος, το οποίο διεξάγεται 8-10 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.
«Στο συνέδριο θα υπάρχουν συνεδρίες, οι οποίες αφορούν την ανδρολογία και κυρίως τον τομέα της υπογονιμότητας, όπου έχουμε σημαντικά επιτεύγματα. Έχουμε αναγνωρίσει ότι η πιο συχνή αιτία της υπογονιμότητας στον άνδρα είναι η οξειδωτική βλάβη των σπερματοζωαρίων. Ο τελικός παρονομαστής όλων των βλαπτικών παθήσεων είναι η αυξημένη οξειδωτική βλάβη των σπερματοζωαρίων, η οποία οφείλεται σε όλους τους γνωστούς βλαπτικούς παράγοντες της ανδρικής γονιμότητας, ήτοι σε περιβαλλοντικούς και διατροφικούς, όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η έκθεση σε χημικά, τοξικά, ακτινοβολίες αυξημένες θερμοκρασίες αλλά και κάποιες γνωστές παθήσεις όπως η κιρσοκήλη, οποία είναι η πιο συχνή πάθηση, η οποία σχετίζεται με την υπογονιμότητα. Όλα αυτά έχουμε βρει ότι λειτουργούν βλαπτικά στα σπερματοζωάρια μέσω αύξησης του οξειδωτικού στρες. Τι είναι το οξειδωτικό στρες; Είναι κάποια μόρια οξυγόνου, τα οποία παράγονται όταν υπάρχουν οι προαναφερθέντες βλαπτικοί παράγοντες, οι οποίοι καταστρέφουν τα κύτταρα των σπερματοζωαρίων και το DNA τους. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς θεραπευτικά είναι σε αυτό το τελικό επίπεδο να αναστείλουμε αυτή την οξειδωτική βλάβη, με αποτέλεσμα να προστατεύσουμε τα σπερματοζωάρια», εξήγησε ο κ. Βακαλόπουλος.
Η σεξουαλική ικανότητα ύστερα από αφαίρεση προστάτη με καλοήθη υπερπλασία
Εκτός από το θέμα της ανδρικής υπογονιμότητας, στη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν και τα τεχνολογικά επιτεύγματα που αφορούν την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. H αντιμετώπισή της με λέιζερ έχει σταδιακά εγκαταλειφθεί λόγω του πολύ υψηλού κόστους και πλέον χρησιμοποιούνται νεότερες τεχνολογίες, με χαμηλότερο κόστος, οι οποίες είναι αναίμακτες και δεν κόβονται ιστοί.
Όσον αφορά το θέμα της απώλειας της σεξουαλικής ικανότητας, το οποίο προβληματίζει τους άντρες που έχουν καλοήθη υπερπλασία προστάτη και πρέπει να υποβληθούν σε επέμβαση, ο κ. Βακαλόπουλος είναι καθησυχαστικός.
«Η απώλεια της σεξουαλικής ικανότητας είναι λίγο μύθος για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Δεν μιλάω για τον καρκίνο, που είναι τελείως διαφορετική κατάσταση, αλλά για τον απλό προστάτη τον οποίο ξέρει ο κόσμος. Όχι ότι δεν συμβαίνει απώλεια της σεξουαλικής λειτουργίας αλλά δεν συμβαίνει γιατί γίνεται κάποια γνωστή βλάβη. Υπάρχουν εικασίες του γιατί μπορεί να συμβαίνει αλλά θα έλεγα ότι λίγο-πολύ σε όλες τις επεμβάσεις, με όλες τις τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων και των νεότερων, σε ένα ποσοστό 3-5% όντως μπορεί να επέλθει σεξουαλική δυσλειτουργία. Όμως υπάρχει και ένα μεγαλύτερο ποσοστό, πάνω από 10-15%, που μπορεί να επέλθει βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας. Όλοι οι υπόλοιποι μένουν χωρίς αλλαγή ούτε προς το χειρότερο ούτε προς το καλύτερο. Ο λόγος της βελτίωσης είναι ότι η παρουσία των συμπτωμάτων του προστάτη είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας στυτικής δυσλειτουργίας. Οπότε, όταν αντιμετωπιστούν αυτά τα συμπτώματα με τη θεραπεία, βελτιώνεται η σεξουαλική λειτουργία. Οι φόβοι αυτοί δεν είναι αβάσιμοι, αλλά στην πράξη, το πιθανότερο είναι να μην συμβεί κάτι τέτοιο και όχι μόνο να μην συμβεί αλλά να βελτιωθεί και η σεξουαλική τους λειτουργία», πρόσθεσε ο κ. Βακαλόπουλος.
Στο Συνέδριο θα ανακοινωθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και η εφαρμογή τους στην καθημερινή κλινική πράξη στην Ελλάδα, στους επιμέρους κλάδους της ουρολογίας, όπως η ογκολογία, ανδρολογία, λειτουργική ουρολογία, παιδοουρολογία και επανορθωτική ουρολογία. Το κύριο πλεονέκτημα των συμμετεχόντων είναι η άμεση και διαδραστική επικοινωνία με τους ομιλητές, ο κάθε ένας εκ των οποίων είναι ειδικός στον τομέα του.