Ένα μοντέλο απόφραξης του μυοκαρδίου με τη χρήση καρδιομυοκυττάρων που διαφοροποιούνται από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα ανέπτυξαν ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Okayama.
Μέχρι σήμερα, έχουν χρησιμοποιηθεί ζωικά μοντέλα (ποντίκια), για να εξεταστούν διάφορες ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ωστόσο, έχουν υπάρξει ανησυχίες για τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των καρδιομυοκυττάρων, π.χ. του καρδιακού ρυθμού και της δράσης των φαρμάκων, ανάμεσα στα πειραματόζωα και τους ανθρώπους σε ό,τι αφορά τη γονιδιακή τους έκφραση.
Με τη χρήση αυτού του μοντέλου, οι ερευνητές μπορούν να αξιολογήσουν την έκταση της βλάβης στον ιστό του μυοκαρδίου, μορφολογικά με τη χρήση μικροσκοπίου και με τη μέτρηση των πρωτεϊνικών δεικτών του τραυματισμένου ιστού. Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε πως η γονιδιακή έκφραση της ιντερλευκίνης-8, ενός φλεγμονώδους δείκτη που είναι γνωστό ότι αυξάνεται στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αυξήθηκε σε αυτά τα μοντέλα βλαστοκυττάρων.
Αυτό το μοντέλο εμφράγματος θα συμβάλει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικής προληπτικής/θεραπευτικής προσέγγισης, για τον άνθρωπο, ακόμη και χωρίς να θυσιάζει ζώα», δήλωσε ο Δρ. Ken Takahashi, επικεφαλής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Okayama.