Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της παχυσαρκίας φαίνεται πως παίζει ο πλούτος και κατ’ επέκταση η οικονομική κατάσταση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα με τους επιστήμονες να εξετάζουν πώς οι οικονομικές ανισότητες συμβάλλουν στις διαφορές της υγείας και την παχυσαρκία.
«Χωρίσαμε τις ενδείξεις πλουτισμού, οι οποίες τυπικά μετριούνται με τη καθαρή αξία – σε αξία στέγασης, αξία οχήματος, χρέη, οικονομίες και επενδύσεις. Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες πλούτου υποδηλώνει πιθανές συμπεριφορές υγείας», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Joseph Wolfe.
Συγκεκριμένα εξετάστηκαν οι σχέσεις μεταξύ των πολλαπλών διαστάσεων του πλούτου και της παχυσαρκίας για σχεδόν 7.000 εθελοντές χρησιμοποιώντας στοιχεία μελέτης που περιλάμβανε πληροφορίες τόσο για την περιουσία των συμμετεχόντων όσο και για τον Δείκτη Μάζας Σώματός (ΔΜΣ) τους.
Η ανάλυση αποκάλυψε περίπλοκες, αλλά γενικά κοινές σχέσεις μεταξύ της ευμάρειας και της παχυσαρκίας κατά τη μέση ηλικία. Ειδικά για τις γυναίκες, η περιουσία είχε αντιστρόφως ανάλογη σχέση με την παχυσαρκία ανεξαρτήτως φύλου, δείχνοντας πως όσο η περιουσία αυξανόταν, οι τιμές παχυσαρκίας μειώνονταν.
Όταν εξετάστηκαν οι ξεχωριστοί παράγοντες πλούτου εμφανίστηκε μία πιο λεπτή διαφορά κατανόησης της ευμάρειας με την παχυσαρκία. Ανάμεσα σε άλλα σημαντικά ευρήματα, η υψηλότερη αξία κατοικίας σχετιζόταν κατά πολύ με τη χαμηλότερη πιθανότητα παχυσαρκίας και στα δύο φύλα, κάτι που συνάδει με τις υπάρχουσες έρευνες για την αξία των ακινήτων και τα περιβάλλοντα που προκαλούν παχυσαρκία.
Από την άλλη, οι γυναίκες με καταθέσεις μεσαίου επιπέδου είχαν περισσότερες πιθανότητες παχυσαρκίας, δείχνοντας πως ο πλούτος ενδέχεται να επηρεάζει την παχυσαρκία κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η μεσαία, ή η χαμηλότερη τάξη και τα χρέη είχαν σχετιστεί θετικά με τις πιθανότητες παχυσαρκίας ανάμεσα στις γυναίκες.
«Προχωρώντας, οι μελλοντικές έρευνες θα έπρεπε να συμπεριλάβουν τον πλούτο χωρίς όμως να χάνουν πιθανές σχέσεις μεταξύ του κοινωνικοοικονομικού στάτους και της υγείας κατά τη μέση ηλικία», δήλωσε ο Δρ. Wolfe.
Εκτός από το γεγονός ότι επηρεάζει τη μελλοντική έρευνα, η μελέτη μπορεί να έχει συνέπειες για τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που αποσκοπούν σε ανισότητες στον τομέα της υγείας, εξετάζοντας τις πολλαπλές πηγές πλούτου και τη σημασία τους για διάφορες κοινωνικές ομάδες.