Συγκεκριμένα είδη βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα φαίνεται πως μας θέτουν σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο 2019 NCRI Cancer Conference.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ με επικεφαλής την Δρ. Kaitlin Wade, υποστηρίζει ότι «βρήκαμε αποδεικτικά στοιχεία ότι η παρουσία ενός αταξινόμητου είδους βακτηρίου από την οικογένεια των Bacteroidales, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο από 2% έως 15%».
«Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, τα άτομα με αυτό το είδος βακτηρίου στο έντερό τους έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου συγκριτικά με εκείνους που δεν το έχουν. Η μελέτη μας επιβεβαιώνει παλαιότερες μελέτες που έχουν δείξει ότι τα βακτήρια Bacteroidales είναι πιθανότερο να είναι παρόντα και σε μεγάλες ποσότητες μάλιστα, στα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου συγκριτικά με εκείνους που δεν νοσούν», εξήγησε η ερευνήτρια.
Η Δρ. Wade και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 3.890 άτομα που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Flemish Gut Flora Project και 120.328 από τη βάση της Διεθνούς Κοινοπραξίας για τη Γενετική και την Επιδημιολογία του Ορθοκολικού Καρκίνου. Όλα τα στοιχεία εστίαζαν στην αναζήτηση μικρών μεταλλάξεων στο γονιδίωμα των συμμετεχόντων που είναι συχνότερες σε ασθενείς με συγκεκριμένη νόσο ή χαρακτηριστικά.
Αναλύοντας τα δεδομένα παρατήρησαν λοιπόν ότι γενετική μετάλλαξη στο δείγμα σε συγκεκριμένο τμήμα του γονιδιώματος σχετιζόταν με την παρουσία ή διάφορες ποσότητες 13 τύπων εντερικών βακτηρίων και ότι τα άτομα με το αταξινόμητο βακτήριο από την οικογένεια των Bacteroidales είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου.
«Πρέπει να ταξινομήσουμε τα ακριβή είδη ή στελέχη των βακτηρίων της ομάδας των Bacteroidales και να κατανοήσουμε πως και γιατί οι γενετικές μεταλλάξεις μπορούν να αλλάξουν το εντερικό μικροβίωμα. Ακόμα κι αν τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια προκαλούν καρκίνο στο παχύ έντερο, προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν η τροποποίησή τους -σε μια προσπάθεια μείωσης του κινδύνου καρκίνου στο παχύ έντερο- μπορεί να έχει άλλες απρόβλεπτες επιδράσεις στην υγεία», υπογράμμισε η Δρ. Kaitlin Wade.