Νέα στοιχεία που δημοσιεύονται από επιστήμονες του Wake Forest Baptist Health υποδηλώνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου και η αλληλεπίδραση του με τα ανοσοκύτταρα και τα μεταβολικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του λιπώδη ιστού, παίζουν σημαντικό ρόλο στην παιδική παχυσαρκία.
«Η ιατρική κοινότητα πίστευε ότι η παχυσαρκία ήταν αποτέλεσμα της κατανάλωσης πάρα πολλών θερμίδων. Ωστόσο, μία σειρά μελετών κατά την τελευταία δεκαετία έχει επιβεβαιώσει πως το μικροβίωμα του εντέρου δεν σχετίζεται απλά με την παχυσαρκία αλλά είναι μία από τις αιτίες πρόκλησής της», εξήγησε ο Δρ. Hariom Yadav, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής μοριακής ιατρικής.
Η παχυσαρκία αυξάνεται ετησίως σε ποσοστό 2,3% μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας στις ΗΠΑ, κάτι που είναι απαράδεκτα υψηλό και δείχνει ανησυχητικές προοπτικές για την υγεία της επόμενης γενιάς, αναφέρουν οι ερευνητές.
Ηανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Obesity Reviews, εξέτασε τις υπάρχουσες μελέτες που διεξήχθησαν τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζωικά μοντέλα για το πώς η αλληλεπίδραση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και των ανοσοκυττάρων μπορεί να «περάσει» από τη μητέρα στο έμβρυο και να συμβάλει στην παιδική παχυσαρκία.
Η ανασκόπηση εξετάζει επίσης το πώς η υγεία της μητέρας, η διατροφή, τα επίπεδα άσκησης, η χρήση αντιβιοτικών, η μέθοδος τοκετού (φυσικός τοκετός ή καισαρική), το πώς τρέφεται το μωρό (θηλασμός ή ξένο γάλα), μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά.
«Η τρέχουσα έρευνα θα πρέπει να είναι πολύ χρήσιμη για όσα συζητούν οι γιατροί, οι διατροφολόγοι και οι διαιτολόγοι με τους ασθενείς τους καθώς πολλοί από τους προαναφερθέντες παράγοντες είναι τροποποιήσιμοι εάν οι άνθρωποι έχουν σωστή πληροφόρηση», δήλωσε ο Δρ. Yadav. «
«Τέλος, η καλύτερη κατανόηση του ρόλου του εντερικού μικροβιώματος στην παχυσαρκία τόσο στις μητέρες όσο και στα παιδιά, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να σχεδιάσουν καλύτερες στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας για να ελέγξουν την αύξηση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας», κατέληξε ο Δρ. Yadav.