Η κατανάλωση πουρέ πατάτας κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και την ενίσχυση των επιδόσεων των αθλητών, αναφέρει έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology.
«Η έρευνα έχει δείξει ότι η πρόσληψη υδατανθράκων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης προωθεί τη διαθεσιμότητα τους κατά τη διάρκεια της άσκησης και βελτιώνει την απόδοση του αθλούμενου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Nicholas Burd. «Στόχος μας ήταν να επεκτείνουμε και να διαφοροποιήσουμε τις διατροφικές επιλογές που έχουν οι αθλητές. Οι πατάτες αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για τους αθλητές, καθώς είναι μια οικονομική και θρεπτική πηγή υδατανθράκων».
Στην έρευνα συμμετείχαν 12 υγιείς αθλητές που διένυαν κατά μέσο όρο 267 χιλιόμετρα την εβδομάδα με τα ποδήλατά τους. Για να πραγματοποιηθούν οι δοκιμές, οι ποδηλάτες έπρεπε να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο όριο αεροβικής γυμναστικής και να κάνουν ποδήλατο για δύο ώρες.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Στην πρώτη κατανάλωναν μόνο νερό, στη δεύτερη κατανάλωναν συμπληρώματα υδατανθράκων σε μορφή τζελ και στην τρίτη υδατάνθρακες που προέρχονταν από πατάτες.
Οι ερευνητές τυποποίησαν αυτό που οι 12 ποδηλάτες έτρωγαν για 24 ώρες πριν επαναλάβουν τη δίωρη δοκιμασία και τη δοκιμή χρόνου, η οποία σχεδιάστηκε για να αντικατοπτρίζει συνθήκες πραγματικού αγώνα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ομάδα μέτρησε τη γλυκόζη αίματος των συμμετεχόντων, τη θερμοκρασία του σώματός τους, την ένταση της άσκησης και τα γαστρεντερικά συμπτώματα. Τέλος μέτρησαν τις συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέος στο αίμα των αθλητών, ενός μεταβολικού δείκτη για την έντονη άσκηση.
«Δεν παρατηρήσαμε διαφορές μεταξύ των επιδόσεων των ποδηλατών που λάμβαναν τους υδατάνθρακες μέσω της πατάτας ή μέσω του συμπληρώματος υδατανθράκων», δήλωσε ο Δρ. Burd. «Αμφότερες οι ομάδες είδαν μια σημαντική ενίσχυση στις επιδόσεις τους συγκριτικά με τα μέλη της ομάδας που κατανάλωναν μόνο νερό».
Οι συγκεντρώσεις γλυκόζης στο πλάσμα αυξήθηκαν κατά παρόμοιο ποσοστό στους αθλητές που κατανάλωσαν πατάτες και σε εκείνους που κατανάλωσαν τα συμπληρώματα υδατανθράκων. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο καρδιακός τους ρυθμός αυξήθηκε σε παρόμοιο ποσοστό σε σχέση με τους ποδηλάτες που έπιναν μόνο νερό ενώ οι πρώτοι ήταν και πιο γρήγοροι.
«Οι αθλητές που κατανάλωσαν πατάτες εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερο γαστρεντερικό φούσκωμα, πόνο και αέρια από τις άλλες ομάδες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον μεγαλύτερο όγκο πατάτας που είναι απαραίτητος για να αντιστοιχηθεί με τη γλυκόζη που παρέχεται από τα συμπληρώματα υδατανθράκων», δήλωσε ο Δρ. Burd και πρόσθεσε πως «τα μέσα γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν χαμηλότερα συγκριτικά με προηγούμενες μελέτες, υποδεικνύοντας ότι και οι δύο πηγές υδατανθράκων ήταν ανεκτές από την πλειοψηφία των ποδηλατών της μελέτης».
«Συνολικά, η μελέτη μας αποδεικνύει ότι οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν πηγές υδατανθράκων ολόκληρων τροφών ως εναλλακτική λύση στα εμπορικά συμπληρώματα διατροφής για να διαφοροποιήσουν τα τρόφιμα που προσλαμβάνουν οι αθλητές», κατέληξε ο Δρ. Burd.