Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδειαγγειακής νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται μεταξύ επτά και οκτώ ωρών, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology.
Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι ο μετρήσιμος ύπνος, με αντικειμενικά κριτήρια, συνδέεται με την αθηροσκλήρωση σε όλο το σώμα, όχι μόνο στην καρδιά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς του Εθνικού Κέντρου Ερευνών για τις Καρδιαγγειακές παθήσεις (CNIC) στη Μαδρίτη, ο κακής ποιότητας ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.
«Η καρδιαγγειακή υγεία είναι μείζον πρόβλημα, παγκοσμίως. Το αντιμετωπίζουμε με διάφορες προσεγγίσεις, όπως φάρμακα, σωματική δραστηριότητα και διατροφή. Αλλά η παρούσα μελέτη εστιάζει στην ανάγκη να συμπεριλάβουμε τον ύπνο στα όπλα για την θεραπεία της καρδιαγγειακής νόσου, παράγοντα που όμως υποβαθμίζουμε καθημερινά», σημειώνει ο Δρ. Jose M. Ordovas.
Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 3.974 τραπεζικοί υπάλληλοι από την Ισπανία που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη PESA CNIC- Santander Study. Με απεικονιστικές τεχνικές είχε καθοριστεί η συχνότητα και ο ρυθμός της προόδου των υποκλινικών αγγειακών αλλοιώσεων στα άτομα που κατά μέσο όρο ήταν 46 ετών. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί με καρδιακή νόσο και τα δύο τρίτα ήταν άνδρες. Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν μία μικρή συσκευή που μετρούσε συνεχώς τη δραστηριότητα ή την κίνηση τους, για επτά ημέρες, καταγράφοντας και τον ύπνο τους.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: αυτοί που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ώρες, αυτοί που κοιμόντουσαν έξι με επτά ώρες, αυτοί που κοιμόντουσαν επτά με οκτώ ώρες και αυτοί που κοιμόντουσαν περισσότερες από οκτώ ώρες. Όλοι τους υποβλήθηκαν σε τρισδιάστατο υπερηχογράφημα καρδιάς και αξονική τομογραφία για να ανιχνευθούν τυχόν καρδιακές παθήσεις.
Η μελέτη έδειξε ότι όταν λαμβάνονταν υπόψη οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ώρες ήταν 27% πιθανότερο να έχουν αθηροσκλήρωση σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν επτά με οκτώ ώρες. Παρομοίως όσοι είχαν κακή ποιότητα ύπνου ήταν 34% πιο πιθανό να έχουν αθηροσκλήρωση σε σύγκριση με όσους είχαν καλής ποιότητας ύπνο.
Η ποιότητα του ύπνου οριζόταν από το πόσο συχνά ο κάθε άνθρωπος ξυπνούσε κατά τη διάρκεια της νύχτας και τη συχνότητα των κινήσεων που έκανε κατά τη διάρκεια του ύπνου του, κάτι που αντικατοπτρίζει τις φάσεις του ύπνου.
«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η καλής ποιότητας μικρότερη διάρκεια του ύπνου μπορεί να ξεπεράσει τις επιζήμιες επιπτώσεις του ελλιπούς χρόνου», σημειώνει η αρχισυντάκτρια του JACC Valentin Fuster και επικεφαλής της μελέτης PESA CNIC- Santander Study.
Η ισπανική μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όταν ο ύπνος διαρκεί περισσότερες από οκτώ ώρες ενδεχομένως και πάλι να υπάρχει κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Κι ενώ ο αριθμός των ατόμων του δείγματος που κοιμόντουσαν περισσότερες από οκτώ ώρες ήταν μικρός, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που κοιμόντουσαν πάνω από οκτώ ώρες κάθε βράδυ είχαν αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα άτομα με μικρής διάρκειας και διαταραγμένο ύπνο έκαναν μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το αλκοόλ επηρεάζει θετικά τον ύπνο αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν πιείτε αλκοόλ μπορεί αρχικά να αποκοιμηθείτε αλλά σύντομα θα ξυπνήσετε και θα δυσκολευθείτε να κοιμηθείτε και πάλι», εξηγεί ο Δρ. Ordovas.
Τέλος σε ότι αφορά στην επίδραση του καφέ και τις θετικές επιπτώσεις του στην καρδιά, ο Ισπανός ερευνητής λέει ότι εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μεταβολίζει κάθε άτομο τον καφέ. «Εξαρτάται από τα γονίδια του καθενός, αν μεταβολίζει γρήγορα τον καφέ, τότε ο ύπνος δεν επηρεάζεται, αλλά αν ο μεταβολισμός είναι αργός, τότε ο ύπνος επηρεάζεται και αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου.