Θεραπευτικά για τα παιδιά με επιθετικές μορφές καρκίνου θα μπορούσαν να είναι ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα που σήμερα χορηγούνται σε ενήλικες. Αυτό έδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Cancer. Εξετάζοντας τη γενετική σύσταση ενός παιδικού όγκου οι επιστήμονες βρήκαν πως μπορούν να τον αντιστοιχίσουν με υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται μόνο στους ενήλικες με καρκίνο.
Η έρευνα φέρνει ελπίδα για εκατοντάδες παιδιά για τα οποία η μοναδική επιλογή θεραπείας είναι η χημειοθεραπεία με τις γνωστές παρενέργειές της.
Στη μελέτη συμμετείχαν 200 παιδιά με καρκίνο και διαπιστώθηκε πως τα μισά εξ αυτών είχαν όγκους με γονιδιακές μεταλλάξεις οι οποίες θα μπορούσαν να στοχευθούν από φάρμακα ενηλίκων για τον καρκίνο.
Στα παιδιά που έλαβαν τη φαρμακευτική αγωγή παρατηρήθηκαν σημαντικά οφέλη από τις στοχευμένες θεραπείες. Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά με καρκίνο θα μπορούσαν να λάβουν στοχευμένες και προσωποποιημένες θεραπείες βασισμένες στη γενετική ανάλυση των όγκων.
Οι συμπαγείς όγκοι – όπως εκείνοι στον εγκέφαλο, στα οστά και τους μύες – είναι σπάνιοι αλλά έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης συγκριτικά με αιματολογικούς καρκίνους όπως η λευχαιμία.
Συχνά το χειρουργείο δεν είναι εφικτό και η θεραπεία περιορίζεται στη χημειοθεραπεία.
«Η νέα εποχή προσωποποιημένης ιατρικής είναι μπροστά μας και αυτή η δοκιμή δείχνει τα καθοριστικής σημασίας οφέλη που μπορεί να επιφέρει στους ασθενείς», δηλώνει ο Simon Stevens στέλεχος του Αμερικανικού Συστήματος Υγείας.
«Ελέγχοντας τους όγκους για συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις, έχουμε δείξει ότι είναι πιθανό να εντοπίσουμε νέες και καλύτερες επιλογές θεραπειών για τα παιδιά, οι οποίες ενδέχεται να δίνουν στους ασθενείς περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους. Η μελέτη μας εκθέτει επίσης τα απελπιστικά απογοητευτικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στη λήψη νέων θεραπειών – εμπόδια που βρίσκονται στους κανονισμούς που ελέγχουν πώς αναπτύσσονται και εγκρίνονται τα φάρμακα για τα παιδιά», καταλήγει η Δρ. Sally George πρώτη συγγραφέας της μελέτης.