Εκτός από την ίδια την επέμβαση, η προετοιμασία της παίζει κι αυτή τον βασικό της ρόλο. Μέσα σε όλα όσα θα συστήσει ο γιατρός -ανάλογα με την επικινδυνότητά της- φαίνεται πως η διατροφή και η φυσική κατάσταση μετράει, αναφορικά με το πόσο γρήγορα θα αναρρώσουμε.
Ειδικότερα, η προετοιμασία για μια μείζονα χειρουργική επέμβαση μέσω της άσκησης και της βελτίωσης της διατροφής συσχετίστηκε με λιγότερες επιπλοκές, λιγότερο χρόνο νοσηλείας και βελτιωμένη ανάρρωση και ποιότητα ζωής στους ενήλικες. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας νεότερης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο The BMJ. Αν και σύμφωνα με τους ερευνητές η βεβαιότητα των αποτελεσμάτων τους είναι χαμηλή, υποστηρίζουν ότι η διατροφή ή η άσκηση σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, θα μπορούσε να είναι ευεργετική.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα ερευνητικά στοιχεία, η προετοιμασία πριν από μια χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε να συμβάλει στην ταχύτερη ανάρρωση, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποια μέθοδος ή συνδυασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός. Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές στον Καναδά έψαξαν σε βάσεις δεδομένων για κάθε τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που αφορούσε ενήλικες που προετοιμάζονταν για μείζονα χειρουργική επέμβαση και λάμβαναν παρεμβάσεις προετοιμασίας ή συνήθη φροντίδα. Στην αναζήτησή τους, εντόπισαν 186 σχετικές μελέτες που αφορούσαν 15.684 συμμετέχοντες – με μέση ηλικία τα 62 έτη και το 45% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες- οι οποίες διερευνούσαν μεμονωμένα ή συνδυασμούς στοιχείων προετοιμασίας (άσκηση, διατροφή, γνωστική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη) για επτά ή περισσότερες ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Παρότι οι μελέτες ήταν διαφορετικής ποιότητας, οι ερευνητές συνεκτίμησαν και άλλους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν, συμπεριλαμβανομένου του τύπου της χειρουργικής επέμβασης. Διαπίστωσαν ότι η άσκηση σχετιζόταν με 50% μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα, ενώ η διατροφική υποστήριξη σχετιζόταν με 38% μειωμένο κίνδυνο. Μάλιστα, ο συνδυασμός άσκησης, διατροφικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης συσχετίστηκε με 36% μειωμένο κίνδυνο.
Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα, ο συνδυασμός άσκησης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης συσχετίστηκε με 2,44 λιγότερες ημέρες νοσηλείας, ενώ αντίστοιχα ο συνδυασμός άσκησης και διατροφικής υποστήριξης συσχετίστηκε με 1,22 λιγότερες ημέρες. Μεμονωμένα, η άσκηση και η διατροφή συσχετίστηκαν με 0,93 και 0,99 λιγότερες ημέρες, αντίστοιχα.
Συνολικά, ο συνδυασμός άσκησης, διατροφής και ψυχολογικής υποστήριξης ήταν πιθανότερο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία και τη σωματική αποκατάσταση. Μεμονωμένα, η άσκηση και η διατροφή ήταν πιθανότερο να βελτιώσουν όλες τις κρίσιμες εκβάσεις.
Συμπερασματικά, η προετοιμασία πριν από μια μείζονα χειρουργική επέμβαση φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των επιπλοκών, στη συντόμευση της νοσηλείας και στη βελτίωση της ανάρρωσης και της ποιότητας ζωής.
Το παυσίπονο που ανακουφίζει αποτελεσματικά – Δεν είναι φάρμακο
Αυτό είναι το ιδανικό αντίδοτο στο άγχος που βελτιώνει τη διάθεση κατά 90%
Χρόνιος πόνος: Η ευχάριστη εναλλακτική θεραπεία που ανακουφίζει – Πότε είναι πιο αποτελεσματική