Μια μετα-ανάλυση διάφορων μελετών, που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Μελέτη του Διαβήτη (Βαρκελώνη, 16-20 Σεπτεμβρίου), δείχνει ότι οι συστάσεις για μέτρια κατανάλωση αλκοόλ στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να αναθεωρηθούν, καθώς, όπως φαίνεται, η χαμηλή προς μέτρια κατανάλωση θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στη γλυκόζη του αίματος και το μεταβολισμό του λίπους.
Οι συγγραφείς μελέτησαν τις βάσεις δεδομένων PubMed, Embase και Cochrane μέχρι και τον Μάρτιο του 2019 για τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που αξιολογούσαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και μεταβολισμού της γλυκόζης και των λιπιδίων σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις δοκιμές αναλύθηκαν, στη συνέχεια, με μοντελοποίηση μέσω υπολογιστή.
Όπως προκύπτει λοιπόν από τα αποτελέσματα, οι συγγραφείς βρήκαν δέκα σχετικές δοκιμές με 575 συμμετέχοντες, τις οποίες συμπεριέλαβαν τελικά στην παρούσα ανάλυση που υποστηρίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ινσουλίνης. Καμία στατιστικά σημαντική επίδραση, όμως, δεν αναδείχθηκε στα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c, μέτρηση της γλυκόζης του αίματος) ή στη συνολική χοληστερόλη (χοληστερόλη λιποπρωτεΐνών χαμηλής πυκνότητας-κακή χοληστερόλη και χοληστερόλη λιποπρωτεΐνών υψηλής πυκνότητας-καλή χοληστερόλη).
Η ανάλυση των ανωτέρω υποομάδων υποδεικνύει ότι η κατανάλωση χαμηλής έως μέτριας ποσότητας αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ινσουλίνης στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, με την ποσότητα αυτή να ορίζεται από τους συγγραφείς σε λιγότερα από 20 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου ένα ποτήρι μπύρα (330ml, 5% αλκοόλ), ένα μεγάλο ποτήρι κρασί (200ml, 12% αλκοόλ) ή μια μερίδα ποτού με 40% αλκοόλ (π.χ. 50 ml βότκα ή τζιν).
«Τα ευρήματα της μετα-ανάλυσης δείχνουν μια θετική επίδραση του αλκοόλ στον μεταβολισμό της γλυκόζης και του λίπους στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2. Το σίγουρο είναι ότι απαιτούνται εκτενέστερες μελέτες για να αξιολογήσουμε περαιτέρω τις επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και ειδικά στην περίπτωση των ατόμων με διαβήτη τύπου 2», καταλήγουν συμπερασματικά οι ερευνητές.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις επιδράσεις στον μεταβολισμό που έδειξε η ανάλυση, οι συμβουλές των διάφορων οργανισμών που μελετούν τον διαβήτη, παραμένουν σταθερές στην άποψη ότι οι πάσχοντες από την εν λόγω ασθένεια θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωση αλκοόλ. Οι προειδοποιήσεις αυτές βασίζονται στο γεγονός ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ενός υπογλυκαιμικού επεισοδίου, καθώς προκαλεί μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Γνωστές είναι, βέβαια, και άλλες επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία, όπως η αύξηση του βάρους και διάφορα συγγενή προβλήματα.