Οι τυφώνες σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά του αλλά οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται εκεί: οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ ενημέρωσαν για τον «σιωπηλό δολοφόνο» που ακολουθεί ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο τυφώνας Μίλτον, το μονοξείδιο του άνθρακα (CO). Οι ειδικοί της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ (CPSC) προειδοποιούν για τις δυνητικά θανατηφόρες επιπτώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα από γεννήτριες αερίου που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροδότηση κατοικιών κατά τη διάρκεια και μετά από μεγάλες καταιγίδες.
«Η δηλητηρίαση από CO από φορητές γεννήτριες μπορεί να σκοτώσει ολόκληρες οικογένειες μέσα σε λίγα λεπτά. Το CO ονομάζεται αόρατος δολοφόνος επειδή είναι άχρωμο και άοσμο. Η δηλητηρίαση από CO από φορητές γεννήτριες μπορεί να επέλθει τόσο γρήγορα σε σημείο οι άνθρωποι να έχουν χάσει τις αισθήσεις τους πριν αναγνωρίσουν τα συμπτώματα της ναυτίας, της ζάλης ή της αδυναμίας» ανέφερε η CPSC σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), πάνω από 400 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα. Περίπου 92 από αυτούς τους θανάτους συνδέονται με φορητές γεννήτριες».
Η CPSC απηύθυνε οδηγίες ασφαλείας προς τους κατοίκους της Φλόριντα για τη χρήση γεννητριών αερίου σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ανάμεσα στις οποίες:
- να αποφεύγεται η λειτουργία της γεννήτριας μέσα ή πολύ κοντά στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των γκαράζ, βεραντών, υπόστεγων, υπόγειων χώρων ή ανθρωποθυρίδων,
- η γεννήτρια να λειτουργεί τουλάχιστον 6 μέτρα μακριά από το σπίτι, φροντίζοντας η εξάτμιση να διώχνει τις πομπές μακριά από το σπίτι και σφραγίζοντας παράθυρα και αεραγωγούς κτιρίων που βρίσκονται στην πορεία των καυσαερίων της γεννήτριας
- η χρήση της να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες για βροχερό και θυελλώδη καιρό
- η γεννήτρια να είναι σε καλή κατάσταση.
Πρότεινε την εγκατάσταση ανιχνευτών CO και καπνού με φορτισμένη μπαταρία, ειδικά πριν από μεγάλες καταιγίδες. Ιδανικά, πρότεινε διασυνδεδεμένους ανιχνευτές καπνού και CO, ώστε να ηχούν ταυτόχρονα σε κάθε δωμάτιο και, σε περίπτωση που ηχήσει ο συναγερμός, οι πολίτες να βγουν έξω και να καλέσουν την άμεση βοήθεια.
Τέλος, επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας από βρεγμένες ηλεκτρικές συσκευές όπως οι γεννήτριες και χρήση φακών με μπαταρία αντί κεριών για αποφυγή του κινδύνου φωτιάς.
Άλλοι έξι κρυφοί κίνδυνοι
Εμπειρογνώμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον περιγράφουν και άλλους έξι κρυφούς κινδύνους που έπονται ενός τυφώνα:
1. Διαρροϊκά σύνδρομα
Τα νερά από πλημμύρες και τα υπόγεια ύδατα μπορεί να έρθουν σε επαφή με λύματα και να μολυνθούν από πλήθος παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων κατεξοχήν υπεύθυνων για διαρροϊκά σύνδρομα. «Η εμφάνιση διάρροιας έχει παρατηρηθεί σε κάποιο επίπεδο σε όλα τα περιστατικά πλημμύρας που μου έρχονται στο μυαλό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Scott Meschke, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικών και επαγγελματικών επιστημών υγείας.
2. Ασθένειες που σχετίζονται με την κακή υγιεινή
Κάθε επιφάνεια και αντικείμενο που ήρθε σε επαφή με νερά από πλημμύρες ενέχει σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης. Είδη οικιακής χρήσης, παιδικά παιχνίδια, πάγκοι, πατώματα κ.λπ. θα πρέπει καθαριστούν και να απολυμανθούν, σύμφωνα με τον Meschke, ενώ ευπαθή προϊόντα, όπως τα τρόφιμα, θα πρέπει να απορριφθούν.
3. Έκθεση σε χημικές ουσίες
Υπάρχει κίνδυνος οξείας έκθεσης σε τοξίνες από μολυσμένα νερά λόγω μεγάλης διαρροής χημικών ουσιών. Η έκθεση σε χημικά έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και για το περιβάλλον.
4. Μόλυνση υδάτων
Μετά από μια πλημμύρα, το νερό μπορεί να μολυνθεί, ενώ ο καθαρισμός των σωληνώσεων μπορεί να μην επαρκεί, επισημαίνουν οι ειδικοί, υπενθυμίζοντας το μικρόβιο Naegleria fowleri, την εγκεφαλοφάγο αμοιβάδα που μπορεί να αποικίσει συστήματα πόσιμου νερού, εμφανίζοντας μερική αντίσταση στο χλώριο, η οποία είχε βρεθεί στην επικαιρότητα ως υπεύθυνη για τον θάνατο δύο αγοριών ενός και έξι ετών.
5. Ανάπτυξη μούχλας
Η ανάπτυξη μούχλας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα κατά τη διαδικασία αποκατάστασης και μπορεί να διαρκέσει μήνες, αν όχι περισσότερο, σύμφωνα με τον Meschke. Το ζεστό και υγρό κλίμα στο νότο δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξή της. Οι σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία από τη μούχλα περιλαμβάνουν δερματικούς ερεθισμούς ή βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα.
6. Ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια
Αν και, αρχικά, οι έντονες βροχοπτώσεις από τροπικές καταιγίδες και τυφώνες διαλύουν τους βιότοπους των κουνουπιών, μειώνοντας αρχικά τους πληθυσμούς, μετά το φαινόμενο δημιουργούνται νέοι βιότοποι στα στάσιμα νερά, που ευνοούν την αύξηση του πληθυσμού των διαβιβαστών, σύμφωνα με τον Cory Morin, ερευνητής του Τμήματος Παγκόσμιας Υγείας.
«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτοί οι κίνδυνοι είναι πρωτοφανείς. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι κινήσεις που χρειάζονται για τη διατήρηση, την προστασία και την ανάκαμψη μπορεί να διαφέρουν εντελώς από αυτές που απαιτούνταν προηγουμένως» επισημαίνει ο Jeremy Hess, αναπληρωτής καθηγητής επιστημών περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας και παγκόσμιας υγείας για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Κλιματική αλλαγή – Ελλάδα: Το αποτύπωμά της στην υγεία – Δύο νέες μελέτες
Μακροζωία: Η βιώσιμη διατροφή που μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο θανάτου
Έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό: O ατμοσφαιρικός παράγοντας που αυξάνει τις νοσηλείες