Καινοτόμος τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εντοπίζει τους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θανατηφόρου καρδιακής προσβολής τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν το συμβάν, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξαν έναν νέο βιοδείκτη (ή «δακτυλικό αποτύπωμα» όπως το χαρακτήρισαν οι ίδιοι), χρησιμοποιώντας την τεχνική της μηχανικής εκμάθησης, το οποίο αποκάλεσαν Fat Radiomic Profile (FRP). Το δακτυλικό αποτύπωμα μπορεί να ανιχνεύει τις βιολογικές «κόκκινες σημαίες» στον περιαγγειακό χώρο της καρδιάς, εντοπίζοντας τη φλεγμονή, τις ουλές και τις αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία, χαρακτηριστικά που αποτελούν δείκτες για μελλοντική καρδιακή προσβολή.
Αυτή τη στιγμή, η τυπική μέθοδος ιατρικής φροντίδας και πρόληψης για την καρδιά είναι η στεφανιαία αγγειογραφία και δεν υπάρχει άλλη που να χρησιμοποιείται τακτικά από τους γιατρούς και να μπορεί να εντοπίσει όλες τις υποκείμενες ενδείξεις για καρδιακή προσβολή στο μέλλον.
Στο πρώτο στάδιο της μελέτης αυτής, λοιπόν, ο ελληνοκύπριος καθηγητής Χαράλαμπος Αντωνιάδης και η ομάδα του χρησιμοποίησαν βιοψίες περιαγγειακού λίπους 167 ατόμων που είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς. Ανέλυσαν την έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή, τις ουλές και τον σχηματισμό των νέων αιμοφόρων αγγείων και αντιστοίχησαν τα αποτελέσματα των στεφανιαίων αγγειογραφιών για να καθορίσουν ποια στοιχεία υποδείκνυαν καλύτερα τις αλλαγές στο λίπος που περιβάλλει τα αγγεία της καρδιάς.
Στη συνέχεια, η ομάδα συνέκρινε τις στεφανιαίες αγγειογραφίες 101 ατόμων από ένα σύνολο 5.487 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή καρδιαγγειακό θάνατο μέσα σε πέντε χρόνια από τη στιγμή της αγγειογραφίας, με μια ομάδα ελέγχου, προκειμένου να κατανοήσουν τις αλλαγές στον περιαγγειακό χώρο, οι οποίες θα υποδείκνυαν ότι κάποιος βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τη μηχανική εκμάθηση, ανέπτυξαν το δακτυλικό αποτύπωμα FRP που «συλλαμβάνει» το μέγεθος του κινδύνου. Όσες περισσότερες αγγειογραφίες προσέθεταν, τόσο πιο ακριβείς γίνονταν οι προβλέψεις και ακόμα περισσότερες οι πληροφορίες που θα εξελιχθούν σε «σημαντική γνώση».
Οι ερευνητές, μάλιστα, εξέτασαν την αποτελεσματικότητα αυτού του περιαγγειακού δακτυλικού αποτυπώματος σε 1.575 άτομα, αποδεικνύοντας ότι έχει σημαντική αξία όσον αφορά στην πρόβλεψη της καρδιακής προσβολής, περισσότερη μάλιστα από ό,τι μπορεί να επιτευχθεί από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στις τρέχουσες κλινικές πρακτικές.
Η επιστημονική ομάδα ελπίζει ότι η δυναμική αυτή τεχνολογία θα δώσει τη δυνατότητα σε πολύ περισσότερο κόσμο να αποφύγει μια καρδιακή προσβολή και σκοπεύει να την συστήσει στους επαγγελματίες υγείας μέσα στην επόμενη χρονιά, με τη φιλοδοξία να περιληφθεί στις καθημερινές τεχνικές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, σε συνδυασμό βέβαια με τη στεφανιαία αγγειογραφία, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
«Επειδή η αγγειογραφία της στεφανιαίας αρτηρίας δε δείχνει στένωση, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ασθενής δεν κινδυνεύει από καρδιακή προσβολή. Με το δακτυλικό αποτύπωμα που αναπτύξαμε, θα μπορούμε να βρούμε τα “κακά” χαρακτηριστικά που ενδεχομένως υπάρχουν στις αρτηρίες και να δημιουργήσουμε τεράστιες πιθανότητες για τον έγκαιρο εντοπισμό της ασθένειας, να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης της καρδιακής προσβολής και τελικά να σώσουμε ζωές», δηλώνει σε σχόλιό του ο Δρ. Αντωνιάδης, καθηγητής Καρδιαγγειακής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.