Η πανδημία ανέδειξε τη σοβαρότητα των αναπνευστικών λοιμώξεων και την ανάγκη για αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης. Κάθε χρόνο, οι λοιμώξεις από γρίπη και κορωνοϊο προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας,  νοσηλειών έως και θανάτων. Για να ανταποκριθούν σε αυτήν τη δυσκολία, επιστήμονες από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital ανέπτυξαν ένα καινοτόμο ρινικό σπρέι που δεν περιέχει φάρμακα και έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει τη διείσδυση των ιών στη ρινική κοιλότητα.

Καθώς οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο ιός της γρίπης και ο SARS-CoV-2, μεταδίδονται κυρίως μέσω του αέρα, οι υγειονομικές αρχές αναζητούν νέες μεθόδους προστασίας. Ο Δρ. Jeffrey Karp, συν-συγγραφέας της μελέτης και διακεκριμένος καθηγητής Αναισθησιολογίας στο Brigham and Women’s Hospital, τόνισε την αναγκαιότητα νέων στρατηγικών: «Η πανδημία  μάς έδειξε πόσο επικίνδυνα μπορούν να είναι τα αναπνευστικά παθογόνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είναι μόνο η γρίπη που αντιμετωπίζουμε εποχιακά, αλλά και η COVID-19».

Το ρινικό σπρέι PCANS
Το ρινικό σπρέι, με την ονομασία Pathogen Capture and Neutralizing Spray (PCANS), έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας ασφαλή συστατικά που έχουν εγκριθεί από τον FDA. Όπως εξήγησε ο Δρ. Nitin Joshi, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής Αναισθησιολογίας, «δημιουργήσαμε μια φόρμουλα χωρίς φάρμακα, χρησιμοποιώντας συστατικά που μπλοκάρουν τους μικροοργανισμούς με τρεις τρόπους». Πρακτικά το PCANS σχηματίζει μια γέλη που παγιδεύει τα σταγονίδια που περιέχουν τα παθογόνα και τα αδρανοποιεί εμποδίζοντας τη μόλυνση.

Οι πειραματικές δοκιμές σε εργαστηριακά μοντέλα έδειξαν ότι το σπρέι μπορεί να παγιδεύει διπλάσιο ποσοστό σταγονιδίων από ό,τι η φυσική βλέννα της ρινικής κοιλότητας.

Σε πειραματικές δοκιμές σε ποντίκια, μια δόση του PCANS μπόρεσε να αποτρέψει τη μόλυνση από τον ιό της γρίπης, μειώνοντας τα επίπεδα του ιού κατά 99,99% στους πνεύμονες. Ο Δρ. Yohannes Tesfaigzi, συν-συγγραφέας και καθηγητής Ιατρικής, δήλωσε: «η ικανότητα της φόρμουλας να αδρανοποιεί ένα ευρύ φάσμα παθογόνων δείχνει την υψηλή της αποτελεσματικότητα».

Αν και οι δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σε πειραματικά μοντέλα, τα αποτελέσματα δείχνουν πολλά υποσχόμενα για το μέλλον της υγειονομικής προστασίας. Οι ερευνητές εξετάζουν την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί το PCANS και για την πρόληψη αλλεργιών.

Όσο οι αναπνευστικές λοιμώξεις παραμένουν μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, το PCANS μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στα εργαλεία πρόληψης. Όπως επεσήμανε ο Δρ. Karp, «χρειαζόμαστε νέες, επιπλέον μεθόδους για να προστατευτούμε και να μειώσουμε τη μετάδοση της ασθένειας». Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και σε ανθρώπους, αυτό το ρινικό σπρέι μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις αναπνευστικές ασθένειες, προσφέροντας μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο προστασίας.

Διαβάστε επίσης:

Κουραστήκατε να είστε συνέχεια κρυολογημένοι; Τρεις συμβουλές που θα σας γλιτώσουν από την επόμενη ίωση

Τα έξι συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος αλλά μπορεί να είναι και Covid

Κορωνοϊός: Πώς θα ξεχωρίσεις αν έχεις Covid-19, κρυολόγημα ή γρίπη