Φαντάζεστε μια απλή, ενδεχομένως καθημερινή συνήθεια, που ίσως δεν της δίνατε πολλή σημασία, να μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία του εγκεφάλου σας; Όχι, δεν πρόκειται για κάποια πρωτοποριακή ανακάλυψη ή για μια νέα διατροφή. Πρόκειται για μια συνήθεια τόσο απλή όσο το… σκάλισμα της μύτης. Ακούγεται παράξενο, αλλά πρόσφατες έρευνες προτείνουν ότι η εν λόγω συνήθεια μπορεί να σχετίζεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ, μιας σοβαρής νευροεκφυλιστικής πάθησης που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Μια «αθώα» συνήθεια μετατρέπεται σε ανησυχία
Το σκάλισμα της μύτης συχνά θεωρείται μια αθώα συνήθεια. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of the Medical Sciences, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η καθημερινή πράξη μπορεί να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Services Institute of Medical Sciences στο Πακιστάν και του Hamad Medical Corporation στο Κατάρ. Η κεντρική θεωρία πίσω από αυτή την έρευνα είναι ότι τα μικρόβια που μεταφέρονται από τα δάχτυλα στη μύτη μπορεί να εισδύσουν στον εγκέφαλο μέσω της ρινικής κοιλότητας. Εκεί, ενδέχεται να προκαλέσουν φλεγμονές που, με την πάροδο του χρόνου, βλάπτουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη άνοιας.
Η ιδέα αυτή βασίζεται σε στοιχεία που δείχνουν ότι παθογόνοι μικροοργανισμοί, όπως οι ιοί του έρπητα και οι κορωνοϊοί, μπορούν να μεταφερθούν από τη μύτη στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, οι μελέτες είναι ακόμα περιορισμένες και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η σύνδεση αυτή.
Συμβουλές για πρόληψη
Ανεξαρτήτως της αβεβαιότητας γύρω από τη σύνδεση μεταξύ του σκαλίσματος της μύτης και της νόσου Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι σημαντική για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Ιδιαίτερα, το σωστό και συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ένα απλό αλλά αποτελεσματικό μέτρο που μπορεί να μειώσει τη μετάδοση μικροβίων και βακτηρίων που ενδέχεται να μπουν στη μύτη και να προκαλέσουν λοιμώξεις.
Η συχνή χρήση αντισηπτικών χεριών είναι επίσης σημαντική, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η πρόσβαση σε σαπούνι και νερό είναι περιορισμένη. Η εφαρμογή αντισηπτικών με βάση το αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει τα μικρόβια και να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης που θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία της ρινικής κοιλότητας και, κατ’ επέκταση, την υγεία του εγκεφάλου.
Επιπλέον, είναι χρήσιμο να αποφεύγουμε την επαφή με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα με βρώμικα χέρια. Αυτή η συνήθεια μπορεί να μειώσει τη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών που βρίσκονται στα χέρια και, έτσι, να προστατεύσει την υγεία μας συνολικά.
Η υγιεινή της ρινικής κοιλότητας επίσης έχει τη σημασία της. Η χρήση αλατούχων διαλυμάτων για ρινικές πλύσεις μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των επιβλαβών μικροβίων και στην ελαχιστοποίηση της συσσώρευσης βλέννας που μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων.
Το στρες στη δουλειά «χτυπάει κόκκινο»; Δείτε γιατί αυτό ωφελεί μυαλό και μνήμη
Νόσος Αλτσχάιμερ: 3 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο στους άνω των 50