Καναδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Παρίσι δείχνει ότι υπάρχει μια κατηγορία φαρμάκων που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 και παράλληλα τους προστατεύει από την καρδιακή νόσο.
Επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου του Αγίου Μιχαήλ στο Τορόντο παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης EMPA-HEART CardioLink-6 Trial τα οποία ταυτόχρονα δημοσιεύθηκαν στο Cell Metabolism. Η έρευνα αξιολογούσε την επίδραση της εμπαγλιφλοζίνης, η οποία ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων SGLT2. Συγκεκριμένα οι ερευνητές μελέτησαν την δράση της φαρμακευτικής ουσίας ως προς την κυτταρική ανάπλαση των αιμοφόρων αγγείων και την μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.
Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα κυκλοφορούντα προγονικά κύτταρα – που υπάρχουν στον μυελό των οστών και παίζουν ρόλο στην υγεία της καρδιάς – μαζί με τα φλεγμονώδη κύτταρα ρυθμίζονται από την εν λόγω αντιδιαβητική αγωγή. Στους ασθενείς που έχουν διαβήτη και κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρδιακό νόσημα, τέτοια φάρμακα παρέχουν καρδιοπροστασία ανακουφίζοντας τα τραυματισμένα κύτταρα που θα μπορούσαν να διαιωνίσουν την καρδιακή νόσο προκαλώντας ελαττωματική αγγειακή ανάπλαση.
«Παρατηρήσαμε σε μεγάλης κλίμακας κλινικές μελέτες ότι οι αναστολείς SGLT2 μπορούν να προστατεύσουν τους ασθενείς με διαβήτη από την καρδιακή νόσο», τόνισε ο Δρ. Subodh Verma, καρδιοχειρουργός στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών Keenan του καναδικού νοσοκομείου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 1,6 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν από τον διαβήτη το 2016. Η νόσος αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Η καρδιακή νόσος είναι η κύρια ανησυχία των γιατρών σε ότι αφορά στους πάσχοντες από διαβήτη αφού συχνά έχουν εξασθενημένη αγγειακή ανάπλαση, καθιστώντας τους επιρρεπείς σε καρδιαγγειακά προβλήματα.
Οι Καναδοί ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος και απέδειξαν ότι στους ασθενείς με διαβήτη τα προγονικά κύτταρα είναι μειωμένα αλλά σε όσους πήραν εμπαγλιφλοζίνη ο αριθμός των αναγεννητικών αυτών κυττάρων αποκαταστάθηκε, ενώ υπήρχαν και ενδείξεις μειωμένης φλεγμονής και οξειδωτικού στρες, παράγοντες που επίσης συντελούν στην καρδιαγγειακή νοσηρότητα.