Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Anschutz Medical Campus, στο Κολοράντο των ΗΠΑ, ρίχνει φως στην παθολογιά της λιπώδους νόσου του ήπατος (ΜΑΛΝΗ/ΜΑΣΗ) και δίνει ελπίδες για καλύτερη πρόληψη και θεραπεία.
Η μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος (ΜΑΛΝΗ) είναι μια ιατρική πάθηση κατά την οποία αναπτύσσεται υπερβολική ποσότητα λίπους στο ήπαρ. Εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία του ήπατος.
Η μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (ΜΑΣΗ) προκαλείται όταν το υπερβολικό λίπος μετατρέπεται σε φλεγμονή και ίνωση του ήπατος. Εάν είναι αρκούντως σοβαρή, μπορεί να προκαλέσει κίρρωση ή ακόμη και καρκίνο του ήπατος, και ενδέχεται να απαιτήσει μεταμόσχευση ήπατος.
Καθώς η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (ΜΑΣΗ) εξελίσσεται, το ήπαρ γεμίζει με Τ – κύτταρα. Τα Τ κύτταρα, ή Τ λεμφοκύτταρα, είναι ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Η βασική τους λειτουργία είναι να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια και ιούς, καθώς και να συντονίζουν την ανοσοποιητική απόκριση. Αυτά τα Τ κύτταραπολλαπλασιάζονται και προκαλούν επιπλέον βλάβες, στην περίπτωση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Τι αποκαλύπτει η νέα έρευνα
Η νέα μελέτη εξετάζει πιο αναλυτικά πώς τα Τ κύτταρα σχετίζονται με την εξέλιξη της ΜΑΣΗ. Οι ερευνητές μελέτησαν ανθρώπους και πειραματόζωα με προχωρημένη ηπατική νόσο (κίρρωση) για να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των Τ κυττάρων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι, όπως συμβαίνει με λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα C, τα Τ κύτταρα που πολλαπλασιάζονται υπερβολικά συσσωρεύονται στο ήπαρ των πασχόντων και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.
«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα Τ κύτταρα συμβάλλουν στη ΜΑΣΗ μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας. Εάν μπορούμε να εντοπίσουμε νωρίτερα τα Τ κύτταρα που ενεργοποιούνται από βλαβερές ουσίες στην κακή διατροφή, ίσως μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα διαγνωστικό τεστ για να παρακολουθούμε την πρόοδο της ασθένειας πριν αυτή φτάσει σε προχωρημένο στάδιο», αναφέρει ο Matthew Burchill, PhD, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Η έρευνα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, και οι επιστήμονες χρειάζονται να μελετήσουν περαιτέρω την επίδραση των Τ κυττάρων και πώς ακριβώς επηρεάζουν την πρόοδο της νόσου. Ωστόσο, τα ευρήματα δίνουν ελπίδα για καλύτερες μεθόδους πρόληψης και θεραπείας στο μέλλον. Η νέα αυτή μελέτη δείχνει ότι, παρά την αργή φύση της ασθένειας, η κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών πίσω από τη ΜΑΣΗ μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμοντες στην έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πιο συχνής ηπατικής νόσου.
Λιπώδες ήπαρ: Ο 100% φυσικός τρόπος που το θωρακίζει – Όλοι μπορούν να το κάνουν
Τρία λαχανικά που «καθαρίζουν» και αποτοξινώνουν το ήπαρ
Ήπαρ: Μπορεί να γίνει ξανά νέο; Νέα μελέτη δίνει ελπίδες για αναστροφή της ηπατικής βλάβης