Το αλκοόλ αποτελεί βασική αιτία της χρόνιας ηπατοπάθειας και η ακατάσχετη στιγμιαία κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων συντελεί έχει καθοριστική επίπτωση στην υγεία του ήπατος.
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μισούρι ανακάλυψαν ότι οι θηλυκοί αρουραίοι (όμοιας ηλικίας και βάρους με άρρενες αρουραίους) ήταν πιο ευαίσθητοι στο αλκοόλ και είχαν μεγαλύτερης έκτασης αλκοολικές ηπατικές βλάβες.
«Κάποιοι χρόνιοι πότες καταφέρνουν και ζουν αρκετά χρόνια σε σχετικά καλή κατάσταση. Αλλά πολλοί άλλοι είναι ευάλωτοι σε ηπατικές βλάβες όταν κάνουν ακατάσχετη στιγμιαία κατανάλωση αλκοόλ. Το ήπαρ είναι ένα μεταβολικό εργοστάσιο για το σώμα μας και όταν υπάρχει κάποια βλάβη αυτό με τη σειρά του μπορεί να συνεπάγεται βλάβες και σε άλλα όργανα. Μελετήσαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές αναφορικά με το φύλο σε σχέση με την επαναλαμβανόμενη ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ. Η έρευνα έδειξε ότι τρία επεισόδια ακατάσχετης κατανάλωσης αλκοόλ συνεπάγεται περισσότερες βλάβες για τους θηλυκούς αρουραίους», εξηγεί ο Shivendra Shukla, καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι.
Ο Δρ. Shukla παρατήρησε μια στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ τεσσάρων θηλυκών και τεσσάρων αρσενικών αρουραίων που ήπιαν την ίδια ποσότητα αλκοόλ, τρεις φορές ανά 12 ώρες. Αναλύοντας δείγματα αίματος και ηπατικού ιστού που είχαν ληφθεί τέσσερις ώρες μετά το τελευταίο επεισόδιο ακατάσχετης κατανάλωσης αλκοόλ ανακάλυψε ότι οι συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα ήταν διπλάσιες στους θηλυκούς αρουραίους. Επίσης, οι θηλυκοί αρουραίοι είχαν σχεδόν τετραπλάσια συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, παράγοντας φλεγμονής αλλά και βλάβης.
«Η πρωτεΐνη διακυλογλυκερόλη κινάση άλφα (DGKa) έχει φανεί από παλαιότερες μελέτες ότι προάγει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και γενικώς του καρκίνου. Στη δική μας μελέτη παρατηρήσαμε ότι αυτή η πρωτεΐνη αυξάνεται έως και 20% στα άρρενα τρωκτικά, ενώ στα θηλυκά κατά 95%. Όμως, ο όποιος ρόλος της πρωτεΐνης στους επαγόμενους από το αλκοόλ καρκίνους του μαστού παραμένει προς το παρόν άγνωστος», εξηγεί ο Δρ. Shukla.
Και υπενθυμίζει ότι, θα πρέπει να γίνουν κλινικές μελέτες και σε ανθρώπους για να αναδειχθούν οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς την ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ αλλά και τις υποκείμενες μεταβολικές διαφορές των δύο φύλων.
«Δυστυχώς το αλκοόλ είναι μέρος του σύγχρονου τρόπου ζωής. Αλλά είναι επικίνδυνο. Μην πίνετε αλόγιστα λοιπόν, αφού τα επιστημονικά ευρήματα είναι ξεκάθαρα», καταλήγει.