Οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν καλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο για μακρύτερο χρονικό διάστημα αποκαλύπτει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.
Καλύτερα και περισσότερο κοιμούνται οι ενήλικες που έχουν αισιόδοξη στάση ζωής αποκαλύπτει νέα έρευνα επικεφαλής της οποίας ήταν η καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας Δρ. Rosalba Hernandez.
Στο δείγμα της έρευνας συμπεριελήφθησαν περισσότεροι από 3.50ο ενήλικες 32-51 ετών.
«Τα αποτελέσματα της έρευνα έδειξαν σημαντικό συσχετισμό ανάμεσα στην αισιοδοξία και τα χαρακτηριστικά του ύπνου των συμμετεχόντων μετά την προσαρμογή των δεδομένων σε πλήθος μεταβλητών μεταξύ των οποίων τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, η κατάσταση της υγείας και τα καταθλιπτικά συμπτώματα» επισήμανε η Δρ. Hernandez.
Η αισιοδοξία των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε σε μια κλίμακα δέκα σημείων που απέδιδε σκορ με εύρος από έξι (οι λιγότερο αισιόδοξοι) έως 30 (οι πιο αισιόδοξοι).
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την ποιότητα του ύπνου τους δυο φορές με διαφορά πέντε ετών, αξιολογώντας την συνολική ποιότητα του ύπνου τους κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης τα συμπτώματα αϋπνίας, δυσκολίας έλευσης του ύπνου και τον αριθμό των ωρών που οι ενήλικες κοιμόντουσαν κάθε βράδυ.
Μια υποκατηγορία των συμμετεχόντων που συμμετείχε παράλληλα και σε άλλη έρευνα με έδρα το Σικάγο φορούσαν και μετρητές δραστηριότητας που κατέγραφαν τη διάρκεια του ύπνου και τις ώρες κινητικότητας, για τρεις συνεχόμενες μέρες, συμπεριλαμβανομένων δυο καθημερινών και μια βραδιάς Σαββατοκύριακου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο αυξανόταν το σκορ αισιοδοξίας των συμμετεχόντων τόσο αυξάνονταν και οι πιθανότητες να αναφέρουν καλής ποιότητας ύπνο, φτάνοντας στο 78%.
Αντίστοιχα οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι κοιμήθηκαν καλά, από έξι έως εννέα ώρες τη βραδιά. Επίσης ήταν κατά 74% πιο πιθανό να μην έχουν αϋπνία ή συμπτώματα υπνηλίας μέσα στην ημέρα.
«Ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με πλήθος προβλημάτων υγείας μεταξύ των οποίων και η υπέρταση, η παχυσαρκία και η θνησιμότητα από οποιοδήποτε αίτιο» επισημαίνει η Δρ. Hernandez.
Ωστόσο παρότι διαπιστώθηκε ένας σημαντικός και θετικός συσχετισμός ανάμεσα στην αισιοδοξία και την καλύτερη ποιότητα ύπνου η Δρ. Hernandez θεωρεί ότι τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνευτούν με σύνεση. Εικάζεται πάντως ότι ο μηχανισμός που εξηγεί το φαινόμενο είναι μέσω της καταπολέμησης του στρες που επιφέρει η αισιόδοξη στάση ζωής.
Προηγούμενη έρευνα της Δρ. Hernandez και των συνεργατών της έδειξε ότι οι αισιόδοξοι ενήλικες 45-84 ετών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν εξαιρετική καρδιαγγειακή υγεία.