Όταν μια περιπέτεια υγείας γίνεται έναυσμα για να βρεθεί μια ανακουφιστική λύση για μελλοντικές αντίστοιχες περιπτώσεις, τότε το στοίχημα γίνεται προσωπικό. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της Δρος Αγγελικής Ασημάκη, η οποία γεννήθηκε με μια σπάνια συγγενή καρδιολογική πάθηση, που αντιμετωπίστηκε με εννέα χειρουργικές επεμβάσεις. Πλέον είναι καρδιολόγος και ανώτερη λέκτορας στο St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των συγγενών καρδιολογικών παθήσεων.

Η δρ Αγγελική Ασημάκη

Έχοντας αναπτύξει εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, τεχνικές για την αντιμετώπιση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, η 43χρονη καρδιοχειρουργός συνεργάζεται σήμερα με το ερευνητικό κέντρο σπάνιων ασθενειών στο νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου για δοκιμές ενός απλού τεστ, που θα βοηθήσει να σωθούν ζωές.

«Ζω με βηματοδότη από τα 15 μου χρόνια και αυτή τη στιγμή περνάω την πέμπτη γεννήτρια, επειδή γεννήθηκα με δύο συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες» αναφέρει σε συνέντευξή της στο The National. «Έχοντας δουλέψει πάνω σε αυτό όλη μου τη ζωή, αποφάσισα έτσι να ασχοληθώ με αυτόν τον τομέα» προσθέτει.

Χρησιμοποιώντας ένα απλό τεστ με δείγμα από το μάγουλο (την εσωτερική πλευρά της παρειάς), μπορεί να διαπιστωθεί γρήγορα εάν ένα άτομο διατρέχει άμεσο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, αποφεύγοντας την επεμβατική χειρουργική επέμβαση και άλλες λεπτομερείς εξετάσεις. Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία μπορεί να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά με μια δυνητικά θανατηφόρα καρδιακή πάθηση να παρακολουθούνται γρήγορα και με ασφάλεια, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία και στους γιατρούς να δράσουν άμεσα, για να σώσουν μια ζωή.

 

Παρακολουθήστε στο video που ακολουθεί την δρ Ασημάκη να περιγράφει τη μέθοδο που μελετά

Σώζοντας ζωές

Ο Δρ Juan Kaski, , σύμβουλος παιδιατρικής καρδιολογίας και επικεφαλής διευθυντής της Μονάδας Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων στο Νοσοκομείο Great Ormond Street, αντιμετωπίζει από πρώτο χέρι την επίδραση αυτής της πάθησης στους μικρούς ασθενείς του: «Μελετήσαμε τις καρδιές των θυμάτων που κατέληξαν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και καθορίσαμε την ομάδα των πρωτεϊνών που κινούνται στην καρδιά. Αυτό ”μεταφράστηκε” στο μάγουλο σε ήδη διαγνωσμένους ασθενείς, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ανιχνεύσουμε τις αλλαγές από την καρδιά στο μάγουλο και να τις εντοπίσουμε πριν εκδηλωθεί η νόσος» επεσήμανε.

Όπως εξηγεί, τα παιδιά με βλάβες στο DNA και συγγενείς καρδιοπάθειες δεν παρουσιάζουν κλινικές ανωμαλίες μέχρι την εφηβική τους ηλικία και ακόμη και μετά από αυτό το σημείο η νόσος μπορεί να βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση για αρκετά χρόνια. Στη συνέχεια, όμως, υπάρχει μια περίοδος ασταθούς δραστηριότητας, η οποία στην πραγματικότητα συνοδεύεται από τον υψηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου: «Ουσιαστικά, αυτό που προσπαθούμε να καθιερώσουμε είναι ένα εντελώς ακίνδυνο τεστ που θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε την επιτήρηση αυτών των παιδιών και να καθιερώσουμε τη διαχείριση, παρατηρώντας πότε οι πρωτεΐνες αρχίζουν να μετακινούνται λίγο πριν από την έναρξη της νόσου» σημειώνει.

«Οι ασθενείς, ιδίως τα παιδιά, μας είπαν ότι προτιμούν πάρα πολύ την ταχύτητα και την ευκολία της μπατονέτας στο μάγουλο σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις όπως οι εξετάσεις αίματος» εξηγεί η Δρ Ασημάκη.

Με το εύχρηστο διαγνωστικό τεστ, όσοι γονείς ανησυχούν, μπορούν εύκολα να εξετάσουν τα παιδιά τους στο σπίτι και να πάρουν γρήγορα τα αποτελέσματα πίσω από το νοσοκομείο, ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα, αν χρειαστεί.

Η ερευνητική ομάδα παρακολουθεί 115 παιδιά -ηλικίας από δύο μηνών έως 18 ετών- και διεξάγει επίσης δοκιμές στην Ολλανδία και στην πατρίδα της Δρος Ασημάκη, το νησί της Νάξου, το οποίο έχει μεγάλο αριθμό παιδιών με τη νόσο.

Η ίδια ελπίζει ότι η ίδια μέθοδος θα μπορεί να αξιοποιηθεί και στους ενήλικες στο μέλλον, για την παρακολούθηση της αρρυθμιογόνου μυοκαρδιοπάθειας, μιας σημαντικής πάθησης που επηρεάζει έναν στους χίλιους ανθρώπους. Αποτελεί επίσης σημαντική αιτία για το 25% των αιφνίδιων θανάτων σε παιδιά που φέρουν μια τέτοια μετάλλαξη, με τα πρώτα συμπτώματα να εμφανίζονται στην εφηβεία.

Στο μέλλον, ελπίζει ότι η εξέταση μπορεί να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και να βοηθήσει να σωθούν οι ζωές και άλλων καρδιοπαθών: «Αν η δουλειά μου βοηθήσει να σωθεί ένα παιδί, τότε νιώθω ότι έχω εκπληρώσει τον σκοπό μου στη ζωή» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος «δεν είναι σπάνιος», λέει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Έμφραγμα: Το πράσινο πιάτο που μειώνει έως και 26% τον κίνδυνο για την καρδιά

Καρδιακή Aνακοπή: Πότε ο κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα