Το κάπνισμα κάνει τα στελέχη του ανθεκτικού στην μεθικιλλίνη χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (MRSA) πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bath σε άρθρο που δημοσιεύουν στο Scientific Reports.
Εξίσου ανησυχητική είναι η διαπίστωσή τους ότι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου μπορεί να κάνει ορισμένα στελέχη του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (βακτήριο παρόν στο 30-60% του παγκόσμιου πληθυσμού και υπεύθυνου για πολλές ασθένειες, ορισμένες εξ αυτών θανατηφόρες) πιο διηθητικά και επίμονα, χωρίς ωστόσο αυτό να αφορά όλα τα στελέχη που ελέγχθησαν.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το στρες που προκαλεί ο καπνός του τσιγάρου στον Σταφυλόκοκκο πυροδοτεί μια αντίδραση τύπου SOS, που με τη σειρά της αυξάνει τον ρυθμό των μεταλλάξεων στο μικροβιακό DNA, συντελώντας σε εμμένουσες μεταλλάξεις που μπορούν να αντισταθούν αποτελεσματικότερα στα αντιβιοτικά.
Προηγούμενες μελέτες είχαν αποδώσει την αυξημένη ευαλωτότητα των καπνιστών στην λοίμωξη από MRSA στις καταστροφικές επιπτώσεις του καπνίσματος στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί το κάπνισμα επίσης να αλλάζει το DNA και τα χαρακτηριστικά του ανθεκτικού βακτηρίου.
Σε μια σειρά εργαστηριακών πειραμάτων οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bath συνεργάστηκαν με ειδικούς του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συναδέλφους τους από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, και εξέθεσαν έξι διαφορετικά στελέχη του MRSA στον καπνό του τσιγάρου.
Τα συγκεκριμένα στελέχη ήταν γνωστό ότι μπορούσαν να προκαλέσουν από δερματικές λοιμώξεις έως πνευμονία και ενδοκαρδίτιδα και επιλέχθηκαν για την κλινική σχετικότητα και την γενετική ποικιλομορφία τους. Αν και δεν αντέδρασαν όλα με τον ίδιο τρόπο στον καπνό, περιλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν διηθητικές λοιμώξεις, παρουσίασαν αυξημένη ανθεκτικότητα στο αντιβιοτικό ριφαμπικίνη και αυξημένη διηθητικότητα και αντοχή.
Εν τέλει η μελέτη συσχετίζει τις αλλαγές αυτές με την εμφάνιση δύσκολων υπο-πληθυσμών σταφυλόκοκκου που έχουν σχετιστεί με χρόνιες λοιμώξεις σε καπνιστές.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Maisem Laabei «κάποιες από τις παρατηρήσεις ήταν αναμενόμενες, αλλά δεν είχαμε αντιληφθεί ότι ο καπνός επηρεάζει την φαρμακοαντίσταση σε τέτοια έκταση. Φυσικά δεχόμαστε ότι η έκθεση στον καπνό σε εργαστηριακές συνθήκες διαφέρει από την εισπνοή του καπνού σε πραγματικές συνθήκες, αλλά είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε βάσει της έρευνας μας ότι στρεσογόνες καταστάσεις εξαιτίας του καπνίσματος προκαλούν αντιδράσεις στα μικροβιακά κύτταρα συντελώντας τελικά σε προσαρμογή τους σε δύσκολες καταστάσεις».