Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 22%.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology με τους συγγραφείς της μελέτης να δείχνουν πως η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα 130/80mm θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια για τους ασθενείς.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.300 επιβιώσαντες από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Στα άτομα της μίας ομάδας τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης ήταν 140/90 και στη δεύτερη, την ομάδα ελέγχου ο στόχος ήταν 120/80 ή χαμηλότερος.Από τους συμμετέχοντες 91 άνθρωποι είχαν υποστεί και δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρατηρήθηκε όμως πως οι άνθρωποι στους οποίους η αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλότερη είχαν κατά 22% χαμηλότερο κίνδυνο δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης συστήνεται για την πρόληψη ενός δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Kazuo Kitagawa. Τιμές της αρτηριακής πίεσης 120/80 mm ή χαμηλότερες ενδέχεται να είναι ένας ακόμα καλύτερος στόχος, αλλά ο Δρ. Kitagawa σημείωσε πως μόνο το 33% των συμμετεχόντων αυτής της μελέτης κατάφερε να φτάσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, παρότι λάμβαναν σχεδόν τρία φάρμακα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
«Συχνά οι ασθενείς ανησυχούν ότι τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης ενδέχεται να πέσουν αρκετά χαμηλά και να προκαλέσουν παρενέργειες», εξηγεί ο Δρ. Kitagawa.
«Ίσως οι γιατροί έχουν την τάση να είναι συντηρητικοί ως προς τη χρήση αντιυπερτασικής φαρμακευτικής αγωγής ειδικά σε γηραιότερους και πιο αδύναμους ανθρώπους λόγω της ανησυχίας για τις παρενέργειες όπως η πτώση από κάποια ζαλάδα που θα οδηγούσε σε κάποιο κάταγμα», σημείωσε ο Δρ. Craig Anderson, συγγραφέας ενός άρθρου που συνόδευσε τη μελέτη.
Ο Δρ. Anderson δήλωσε πως συνήθως οι παρενέργειες από τα αντιυπερτασικά φάρμακα είναι ήπιες όπως η ζαλάδα, το πρήξιμο αστραγάλου και η κόπωση. Αυτά θα μπορούσαν συχνά να αποφευχθούν μειώνοντας τη δοσολογία του φαρμάκου. Πιο σοβαρές, αλλά και λιγότερο συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν πτώσεις, τάσεις λιποθυμίας και προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών. «Οι παρενέργειες συνήθως μπορούν να αποφευχθούν με προσεκτική παρακολούθηση του ασθενούς».
«Η μείωση της αρτηριακής πίεσης ελαττώνει την πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ρήξης», εξηγεί ο Δρ. Anderson.
Τόσο ο Δρ. Kitagawa όσο και ο Δρ. Anderson δήλωσαν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση, η μείωση του στρες και ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ενός δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Η έρευνα ενισχύει τη σημασία του καλού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης σε ανθρώπους που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να λαμβάνουν την αντιϋπερτασικήαγωγή τους», καταλήγει ο Δρ. Anderson.