Η ρεσβερατρόλη, το φυτικό συστατικό που περιέχεται στο φλούδι των κόκκινων σταφυλιών και κατ’ επέκταση και στο κόκκινο κρασί φαίνεται πως έχει την ικανότητα να μπλοκάρει την έκφραση ενός ενζύμου που σχετίζεται με το έλεγχο του στρες στον εγκέφαλο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Neuropharmacology.
Η μελέτη των ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο έρχεται να δώσει περισσότερα στοιχεία για πως η ρεσβερατρόλη επιδρά σε νευρολογικές διαδικασίες, με τον συγγραφέα της έρευνας Ying Xu να εξηγεί ότι «η ρεσβερατρόλη μπορεί να γίνει μια αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία για ασθενείς με κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές».
Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, η σχέση της με την φωσφοδιεστεράση 4 (PDE4), ένα ένζυμο που επηρεάζεται από την κορτικοστερόνη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, είναι άγνωστη.
Η κορτικοστερόνη ρυθμίζει την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στο στρες. Αλλά το υπερβολικό στρες ως γνωστόν οδηγεί και σε υπερβολική ποσότητα κορτικοστερόνης στον οργανισμό, συγκεκριμένα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τελικά την εκδήλωση κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών παθήσεων. Αυτοί οι άγνωστοι παθοφυσιολόγικοί συσχετισμοί κάνουν την φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη περίπλοκη. Κι έτσι τα διαθέσιμα σήμερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα επικεντρώνονται στην σεροτονίνη ή τη νοραδρεναλίνη και την επίδρασή τους στον εγκέφαλο.
Όμως, μόνο το ένα τρίτο των ασθενών τελικά πετυχαίνει πλήρη ύφεση της νόσου με τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά θεραπευτικά σχήματα.
Στα πειράματα που έκαναν ο Δρ. Ying Xu και οι συνεργάτες του σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι η PDE4, που προκαλείται από υπερβολικές ποσότητες κορτικοστερόνης, προκαλούσε συμπεριφορά όμοια με αυτή που παρατηρείται σε άτομα με κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή.
Το ένζυμο μειώνει την κυκλική μονοφωσφορική αδενοσίνη, ένα αγγελιοφόρο μόριο που σηματοδοτεί φυσιολογικές αλλαγές, όπως η κυτταρική διαίρεση, η αλλαγή, η μετανάστευση και ο θάνατος στο σώμα, οδηγώντας σε φυσικές μεταβολές στον εγκέφαλο.
Η ρεσβερατρόλη παρείχε νευροπροστατευτικές επιδράσεις έναντι της κορτικοστερόνης αναστέλλοντας την έκφραση της φωσφοδιεστεράσης 4.
Η παρατήρηση αυτή δομεί τη βάση για την χρήση της ρεσβερατρόλης σε νεότερης γενιάς αντικαταθλιπτικά φάρμακα.