Περισσότερο από ελπιδοφόρα είναι τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών φάσης 2 ενός φαρμάκου που υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση και νόσο Πάρκινσον.
Τα ευρήματα ομάδας από το Νοτιοδυτική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας (UT Southwestern Medical Center) που δημοσιεύονται στο Journal of Nanobiotechnology, διαπιστώνουν ότι η καθημερινή λήψη νανοκρυστάλλων χρυσού μπορεί να αντιστρέψει σε μεγάλο βαθμό τα ενεργειακά ελλείμματα που προκαλούν οι νευροεκφυλιστικές νόσοι στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα των ασθενών.
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να προλάβουμε ή ακόμη και να αντιστρέψουμε ορισμένες νευρολογικές παθήσεις με αυτή τη στρατηγική», λέει ο Peter Sguigna, M.D., επικεφαλής της δοκιμής που εξετάζει την αποτελεσματικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση και επίκουρος καθηγητής Ννευρολογίας και ερευνητής στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου Peter O’Donnell Jr. στο UT Southwestern, σε δελτίο τύπου.
Ο θαυματουργός χρυσός
Στο επίκεντρο της υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας βρίσκεται η τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), μία από τις βασικές χημικές ενώσεις για την αποθήκευση ενέργειας στα κύτταρα.
Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητα του εγκεφάλου μας να μεταβολίζει την ενέργεια μειώνεται, γεγονός που σηματοδοτείται από τη μείωση της αναλογίας του δινουκλεοτιδίου νικοτιναμίδης αδενίνης (NAD+) και της μορφή του μετά από αναγωγή, NADH. (Η αναλογία NAD+/NADH εμπλέκεται στο συντονισμό της λειτουργίας των μιτοχονδρίων και του πυρήνα και στον συντονισμό του ενεργειακού μεταβολισμού.) Αυτή η μείωση είναι πολύ πιο γρήγορη και σοβαρή σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η νόσος του Πάρκινσον και η μυατροφική πλευρική σκλήρυνση ή ALS (amyotrophic lateral sclerosis).
Στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής, επιχειρήθηκε η αντιμετώπιση της παραπάνω φθοράς με μια πειραματική από τους στόματος θεραπεία με νανοκρυστάλλους χρυσού σε μορφή υγρού διαλύματος. Όπως είχε αποδειχθεί σε προηγούμενα πειράματα σε κυτταρικά και ζωικά μοντέλα, οι νανοκρύσταλλοι χρυσού δρουν καταλυτικά στην πλήρωση των ενεργειακών αναγκών του εγκεφάλου ενισχύοντας την αναλογία NAD+/NADH, δίνοντας ελπίδες για πιθανή επανάσταση στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Η αποτελεσματικότητα στον άνθρωπο εξετάστηκε μέσα από δύο κλινικές δοκιμές φάσης 2, τη REPAIR-MS για υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση με 11 συμμετέχοντες και τη REPAIR-PD για τη νόσο Πάρκινσον με 13 συμμετέχοντες. Η μέτρηση των βασικών αναλογιών NAD+/NADH των ασθενών και των επιπέδων άλλων μορίων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της κυτταρικής έγινε με μαγνητική φασματοσκοπίας εγκεφάλου (MR Spectroscopy).
Οι συμμετέχοντες έλαβαν μια δόση του φαρμάκου ημερησίως για 12 εβδομάδες, και υποβλήθηκαν ξανά σε μαγνητική φασματοσκοπία. Τα αποτελέσματα έδειξαν μέση αύξηση 10,4% της αναλογίας NAD+/NADH για το σύνολο των ασθενών, υποδεικνύοντας τον άμεσο αντίκτυπο της θεραπείας στον εγκέφαλο.
Μείωση των κινητικών συμπτωμάτων
Μια ακόμα δυνητικά ευεργετική δράση του φαρμάκου αναδείχθηκε από την ομαλοποίηση της τριφωσφορικής αδενοσίνης και των άλλων μορίων που σχετίζονται με την ενέργεια. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες από την ομάδα της νόσου Πάρκινσον ανέφεραν βελτιωμένη κινητικότητα στην καθημερινότητά τους, υποδεικνύοντας έτσι την δυναμική της θεραπείας να ανακουφίσει τα λειτουργικά συμπτώματα της νόσου.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν παρουσίασε σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με θεραπείες με νανοκρυστάλλους χρυσού.
Διαβάστε επίσης:
Νόσος Αλτσχάιμερ: Ποιες αλλαγές στη συμπεριφορά προμηνύουν τη νόσο
Τα πολύτιμα λιπαρά για γερά νεύρα και άτρωτους νευρώνες – Οι τροφές που τα περιέχουν
Νόσος κινητικού νευρώνα: Καινοτόμα συσκευή επιτρέπει την επικοινωνία του ασθενούς