Αντικείμενα καθημερινής χρήσης γίνονται αιτία τραυματισμού των παιδιών στο κεφάλι, σύμφωνα με αναφορά που συνέταξε ομάδα ειδικών από την Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμπορικών Προϊόντων των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται στο Brain Injury, το 72% των περιπτώσεων σε παιδιά όλων των ηλικιακών ομάδων οι τραυματισμοί στο κεφάλι οφείλονται σε εμπορικά προϊόντα που έχουν ελεγχθεί για την ασφάλεια τους.
«Ο σχεδιασμός των αντικειμένων πολλές φορές συντελεί σε πτώσεις, οι οποίες φυσικά είναι κύρια αιτία τραυματισμού στο κεφάλι για τα παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι ασφαλή όταν βρίσκονται στο κρεβάτι τους ή παίζουν εκτός σπιτιού. Αλλά η μελέτη μας αναδεικνύει κάποιους παράγοντες κινδύνου και τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των παιδιών ώστε να προλάβουμε τους σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι», εξηγεί η Δρ. Dr. Bina Ali από το Ινστιτούτο Έρευνας και Αξιολόγησης Ειρηνικού των ΗΠΑ.
Η επιτροπή ειδικών αξιολόγησε δεδομένα που αφορούσαν την τετραετία 2010-2013 με έμφαση σε παιδιά και εφήβους πέντε ηλικιακών ομάδων από 0 έως 19 ετών εστιάζοντας στα προϊόντα που σχετίζονταν με τραυματισμούς.
Τα παιδιά και οι έφηβοι αντιστοιχούσαν σε περίπου ένα εκατομμύριο μη-μοιραίους εγκεφαλικούς τραυματισμούς, ανά έτος, που έχρηζαν αντιμετώπισης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Στα βρέφη, μικρότερα των 12 μηνών το ένα τέταρτο των τραυματισμών οφείλονταν σε πτώσεις από το κρεβάτι, ενώ στο 14% των περιπτώσεων οι πτώσεις οφείλονταν στο είδος του πατώματος του σπιτιού.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα κρεβάτια είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα, αφού στα νήπια 1-4 ετών το 10% των τραυματισμών στο κεφάλι αποδίδονταν σε κρεβάτια, το 10% στις σκάλες και το 10% στα πατώματα. Γενικά, όσο τα παιδιά κινούνταν περισσότερο, οι κύριες αιτίες τραυματισμού το κεφάλι βρίσκονταν σε χώρους και αντικείμενα εκτός σπιτιού.
Στα παιδιά 5-9 ετών, τα πατώματα ήταν η κύρια αιτία τραυματισμού (6%), ενώ τα ατυχήματα με το ποδήλατο η δεύτερη (5%).
Στις ηλικιακές ομάδες 10-14 ετών και 15-19 ετών, το ράγκμπι ήταν η κύρια αιτία τραυματισμού στο κεφάλι, με 14% και 9% αντίστοιχα. Το μπάσκετ ερχόταν δεύτερο με 6% και 5% αντίστοιχα.
Άλλες δραστηριότητες που συντελούσαν σε τραυματισμούς στο κεφάλι στις δύο αυτές ηλικιακές ομάδες ήταν τα ποδήλατα (5% και 3%, αντίστοιχα) και το ποδόσφαιρο (5% και 4% αντίστοιχα).