Ο προγραμματισμός των γευμάτων και οι στρατηγικές όπως η διαλειμματική νηστεία ή το να τρώμε νωρίτερα μέσα στη μέρα φαίνεται να βοηθούν στην απώλεια βάρους και στη μείωση της όρεξης με μεγαλύτερη επιτυχία συγκριτικά με άλλες μεθόδους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Obesity. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει πως ο προγραμματισμός των γευμάτων επηρεάζει τις καύσεις και τον ρυθμό του μεταβολισμού.
«Ο εναρμονισμός των γευμάτων με τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος ενδέχεται να είναι μία αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της όρεξης και τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας», δήλωσε ο Eric Ravussin, εκ των συγγραφέων της μελέτης.
«Υποψιαζόμαστε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων ενδέχεται να βρίσκει τις στρατηγικές προγραμματισμού των γευμάτων βοηθητικές για την απώλεια βάρους ή για να διατηρήσουν το βάρος τους στα ίδια επίπεδα. Οι στρατηγικές αυτές φαίνεται να περιορίζουν φυσικά την όρεξη και να βοηθούν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο», δήλωσε η Δρ. Courtney M. Peterson επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Στη μελέτη συμμετείχαν 11 ενήλικες άνδρες και γυναίκες που είχαν περιττά κιλά. Οι εθελοντές ήταν υγιείς ηλικίας 20-45 ετών ο Δείκτης Μάζας Σώματός τους ήταν μεταξύ 25 και 35, το σωματικό βάρος ήταν 68-100 κιλά, πήγαιναν για ύπνο μεταξύ των ωρών 21:30-00:00 και οι γυναίκες είχαν κανονικό κύκλο εμμήνου ρύσεως.
Η Δρ. Peterson και οι συνεργάτες της ανέφεραν επίσης ότι οι στρατηγικές προγραμματισμού των γευμάτων ενδέχεται να βοηθούν τους ανθρώπους να καίνε περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια του 24ώρου.
Οι συμμετέχοντες δοκίμασαν δύο διαφορετικές στρατηγικές προγραμματισμού των γευμάτων με τυχαία σειρά. Στο ένα ελεγχόμενο πρόγραμμα όπου οι συμμετέχοντες έτρωγαν τρία γεύματα σε διάστημα 12 ωρών με το πρωινό στις 8 το πρωί και το δείπνο στις 8 το βράδυ. Στο δεύτερο οι συμμετέχοντες έτρωγαν τρία γεύματα σε διάρκεια έξι ωρών με πρωινό επίσης στις 8 το πρωί αλλά δείπνο στις 2 το μεσημέρι. Σε αμφότερες τις στρατηγικές η ποσότητα φαγητού που καταναλωνόταν ήταν η ίδια ενώ οι δοκιμές διήρκεσαν για τέσσερις ημέρες.