Προβληματική είναι η εικόνα των ασθενών με άσμα που αποτυπώνει μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Personalized Medicine, σχεδόν 9 στους 10 έχουν αυξημένο σωματικό βάρος στα όρια της υπερβαρότητας έως και της νοσογόνου παχυσαρκίας, ένα αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για τη χρόνια νόσο των αεραγωγών. Παράλληλα, οι καλές σχέσεις με το αλκοόλ δεν φαίνεται να βοηθούν.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2019 το άσθμα αφορούσε περίπου 262 εκατομμύρια ανθρώπους και κόστισε 455.000 θανάτους. Ειδικοί από όλο τον κόσμο εκτιμούν ότι τα ποσοστά άσθματος θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται, φτάνοντας τα 400 εκατομμύρια περιστατικά έως το 2025 αν δεν ανακοπούν οι αυξητικές τάσεις.
Αντικείμενο της προκείμενης πιλοτικής μελέτης αποτέλεσε η διερεύνηση του ποσοστού συμμόρφωσης των ατόμων με άσθμα στη μεσογειακή διατροφή (δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο και ψάρια), η οποία έχει επιδείξει ευεργετικές ιδιότητες στη διαχείριση του βάρους και στον έλεγχο των συμπτωμάτων του άσθματος.
Παχύσαρκος 1 στους 4
Στη συγχρονική (διατομεακή) μελέτη συμμετείχαν 85 ασθενείς με άσθμα επί το πλείστον γυναίκες (70,6%) και με μέση ηλικία τα 57 έτη, από τα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσα από ειδικά ερωτηματολόγια κατά το διάστημα Μαρτίου 2021 – Δεκεμβρίου 2022 και αφορούσαν τη σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, την οικογενειακή κατάσταση, την ικανοποίηση από την οικονομική τους κατάσταση, τις αυτοαναφερόμενες συννοσηρότητες και τη συμμόρφωση στη μεσογειακή δίαιτα σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης Med Diet, κατά το οποίο η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και ελαιόλαδου, η μέτρια κατανάλωση ψαριών, πουλερικών και κόκκινου κρασιού και ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων τροφίμων υποδεικνύουν την μεγαλύτερη προσήλωση. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επιπροσθέτως σε Δοκιμασία Ελέγχου του Άσθματος και σε μετρήσεις σχετικά με το ύψος και το βάρος τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόλις 12,9% των συμμετεχόντων είχαν φυσιολογικό βάρος, το 45,9% ήταν υπέρβαροι, το 25,9% παχύσαρκοι 1ου, το 5,9% παχύσαρκοι 2ου βαθμού και το 9,4% στο εύρος της νοσογόνου παχυσαρκίας.
Με βάση τη βαθμολογία στην κλίμακα Med Diet Score -η οποία κυμαίνεται από 21 έως 35- οι περισσότεροι συμμετέχοντες (85,9%) ανέφεραν μέτρια προσήλωση στη Μεσογειακή Διατροφή.
Οι πλέον κερδισμένοι
Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των σκορ Συνολικής Σωματικής Υγείας (Physical Score) Ερωτηματολογίου Ποιότητας ζωής στο Άσθμα (Asthma Quality of Life Questionnaire) με τον τύπο εργασίας, το φύλο, την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση. Περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλότερη ποιότητα ζωής σχετιζόμενη με τη σωματική υγεία είχαν
Τέλος, περισσότερες πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα συνολικής σωματικής υγείας είχαν οι άνδρες που τηρούσαν τη σύσταση της μεσογειακής διατροφής για την κατανάλωση αλκοόλ, είχαν ανώτερη ποιότητα ζωής σχετιζόμενη με το άσθμα, μεικτούς τύπους εργασίας, ήταν άγαμοι, νεότεροι και με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, στους περιορισμούς της μελέτης περιλαμβάνονται το μικρό μέγεθος του δείγματος με μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών, η διαφορά ηλικίας μεταξύ των ομάδων με σοβαρό και ήπιο άσθμα, το γεγονός ότι οι ασθενείς προέρχονταν από ένα μόνο νοσοκομείο στην Ελλάδα και ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης που δεν αποδεικνύει αιτιώδεις σχέσεις.
Διαβάστε επίσης:
Παιδικό άσθμα: Ένα στα τρία περιστατικά αποδίδεται στη ρύπανση του αέρα
Άσθμα: Ο παράγοντας – κλειδί που θωρακίζει τους πνεύμονες του παιδιού
Άσθμα: Ο αναπνευστικός ιός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του σε παιδιά 5 ετών