Όσο οι γνώσεις μας σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές θεραπείας -είτε πρόκειται για ψυχικές νόσους είτε και σωματικές- διευρύνεται, έρχονται στο προσκήνιο νεότερα δεδομένα και μια ευκαιρία να δούμε με άλλο μάτι τις ιδιότητές τους.
Κάτω από αυτό το πρίσμα η ερευνητική κοινότητα στρέφεται στον επαναπροσδιορισμό μιας γνωστής ψυχοτρόπου ουσίας, της ψιλοκυβίνης η οποία περιέχεται στα λεγόμενα στα «μαγικά» μανιτάρια, με στόχο την αντιμετώπιση ψυχικών παθήσεων.
Οι ιδιότητες της ψιλοκυβίνης ήδη ερευνώνται καθώς αυτό το πεδίο έρευνας είναι πλέον όχι μόνο δημοφιλές, αλλά και νόμιμο. Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης βαριάς μορφής, καθώς και των διαφόρων εθισμών. Επί του παρόντος, το πεδίο της έρευνας έχει στραφεί και στο πιθανό όφελος της λήψης της για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες και των αγχωδών διαταραχών
Σημείο ερευνητικής εκκίνησης
Μέσα σε αυτές τις ερευνητικές προσπάθειες, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Proteins and Proteomics ανέλυσαν τις μοριακές επιδράσεις της ψιλοκυβίνης καθώς αλληλεπιδρά με τους νευρώνες του εγκεφάλου. Η ψιλοκυβίνη συνδέεται με τους υποδοχείς σεροτονίνης στον εγκέφαλο, αλλά ορισμένες από αυτές τις συνδέσεις θεωρούνται ισχυρότερες από άλλες.
Στην τρέχουσα μελέτη, ειδικότερα, βρέθηκαν ισχυρότεροι δεσμοί μεταξύ των χημικών ουσιών στα μαγικά μανιτάρια και του υποδοχέα 2AR της σεροτονίνης. Η σύνδεση μάλιστα μεταξύ των δύο ήταν ισχυρότερη από ό,τι μεταξύ της σεροτονίνης και του δικού της υποδοχέα.
«Αυτή η γνώση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για το σχεδιασμό ενός φαρμάκου που θα μιμείται τη δράση της ψιλοκυβίνης» σημειώνει ο δρ. Ali Asghar Hakami Zanjani, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.
Αν και δεν υπάρχουν πλάνα για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών ή το σχεδιασμό νέων φαρμάκων με βάση κάποια παραισθησιογόνο ουσία, οι συγγραφείς ενθαρρύνουν άλλους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν το έργο τους ως σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία ενός μορίου που θα μπορούσε μια μέρα να θεραπεύσει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.
Οι ερευνητές, προειδοποιούν, ωστόσο, ότι οι παραισθησιογόνες ουσίες, ακόμα και σε περίπτωση που μετουσιωθούν σε κάποιο ιατρικά συνταγογραφούμενο δισκίο, δε θα αποκλείσουν τις παραισθήσεις, την αίσθηση δηλαδή ότι οι χρήστες αποσυνδέονται από τον έξω κόσμο. Γι΄αυτό, συνιστούν να μη λαμβάνονται χωρίς επίβλεψη.
Προσφέρουν όμως ένα σημαντικό πλεονέκτημα, όταν η χρήση τους γίνεται σε ασφαλές περιβάλλον: «Οι ασθενείς θα μπορούσαν να αποκτήσουν μια εντελώς νέα προοπτική για την κατάστασή της υγείας τους. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με καρκίνο σε τελικό στάδιο μπορεί να χάσει το φόβο του επικείμενου θανάτου και να βιώσει την αποδοχή της κατάστασης της ζωής του. Τέτοιες συνεδρίες θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε ασφαλή πλαίσια υπό την καθοδήγηση εκπαιδευμένων θεραπευτών. Σήμερα, κανείς δεν θα συνιστούσε την κατανάλωση μερικών μανιταριών στο σαλόνι του» εξηγεί ο δρ. Zanjani.
Μετά τη δεκαετία του ’60, πολλές χώρες έχουν επιβάλει αυστηρές απαγορεύσεις για τις παραισθησιογόνες ουσίες όπως η ψιλοκυβίνη και το LSD. Παρόλα αυτά, σε πολλές από αυτές τις χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία, δοκιμάζονται ερευνητικά τα φάρμακα σε ανθρώπους που είχαν μικρή επιτυχία με τη χρήση των συμβατικών φαρμάκων για τις παθήσεις τους.
Διαβάστε επίσης
Κατάθλιψη: Τα τρόφιμα που τη μετριάζουν – Η έρευνα που αφορά 280 εκατομμύρια παγκοσμίως
Κατάθλιψη: Τα σπορ που μετριάζουν τα συμπτώματα στα παιδιά