Υπέρ του σερφαρίσματος στο διαδίκτυο από τους μεσήλικες τάσσεται πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American Geriatrics Society, καθώς αποδεικνύεται σε ασπίδα από τον κίνδυνο της άνοιας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η τακτική χρήση του διαδικτύου σχετίστηκε με χαμηλότερο κατά 50% κίνδυνο άνοιας, συγκριτικά με τη λιγότερο συχνή χρήση. Τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο, τη φυλετική και εθνοτική καταγωγή, το φύλο και τη γενιά.
Δείγμα της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αποτέλεσαν 18.154 ενήλικες 50-64,9 ετών χωρίς διαγνωσμένη άνοια, η παρακολούθηση των οποίων διήρκησε 7,9 χρόνια κατά μέσο όρο -μέγιστο τα 17,1- και από τους οποίους ένα 4,68% διαγνώστηκε έπειτα με απώλεια της διανοητικής ικανότητας.
«Η ενασχόληση με το διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και διατήρηση του γνωστικού αποθεματικού, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να αντισταθμίσει τη γήρανση του εγκεφάλου και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας», σχολίασε η υπεύθυνη για την αλληλογραφία συγγραφέας Virginia W. Chang, MD, Ph.D..
Το γνωστικό αποθεματικό είναι ένα σύστημα του εγκεφάλου που προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες και τις νευρωνικές ατροφίες που επέρχονται φυσιολογικά με το γήρας ή εξαιτίας κάποιας νευροεκφυλιστικής πάθησης όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για έννοια «ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της γνωστικής υγείας» σύμφωνα με επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, οι οποίοι περιγράφουν τον μηχανισμό ως την ικανότητα του εγκεφάλου να αυτοσχεδιάζει και να βρίσκει εναλλακτικές για να κάνει μια δουλειά, όπως ακριβώς «ένα καλό αυτοκίνητο μας επιτρέπει να αλλάξουμε ταχύτητα και να επιταχύνουμε ξαφνικά για να αποφύγουμε ένα εμπόδιο».
Οι τρόποι ενίσχυσης του αποθεματικού έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών, με κάποιες να συστήνουν δραστηριότητες όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, η αφιέρωση χρόνου στην οικογένεια και τους φίλους, οι χειροτεχνίες, η γιόγκα, τα σπορ και ο εθελοντισμός.
Διαβάστε επίσης:
Νόσος Αλτσχάιμερ: Το αντιδιαβητικό φάρμακο που μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο άνοιας