Το 2007 η ανακάλυψη ότι το εντερικό βακτήριο Akkermansia muciniphila ελέγχει την εξέλιξη της παχυσαρκίας και τον διαβήτη τύπου 2 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουβέν ανέδειξε τα οφέλη του εν λόγω βακτηρίου για τον άνθρωπο. Το 2017 η ίδια επιστημονική ομάδα παρατήρησε, μελετώντας ποντίκια, ότι η χρήση μιας παστεριωμένης μορφής του Akkermansia muciniphila συντελεί σε μεγαλύτερη προστασία από τη ζώσα εκδοχή του σε ότι αφορά τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η υπερχοληστερολαιμία ή η συσσώρευση λίπους στους λιπώδεις ιστούς.
Τώρα οι ερευνητές από την Λουβέν συνεργάστηκαν με τις Πανεπιστημιακές Κλινικές Saint-Luc και διενήργησαν κλινική μελέτη με στόχο τη χορήγηση του βακτηρίου σε ανθρώπους. Για να γίνει αυτό έπρεπε προηγουμένως να εξασφαλιστεί η ικανότητα παραγωγής του σε μεγάλες ποσότητες και να διασφαλιστεί ότι οι δοκιμές δεν θα έθεταν σε κίνδυνο τους συμμετέχοντες.
Εν τέλει το Akkermansia muciniphila χορηγήθηκε σε υπέρβαρους ή παχύσαρκες εθελοντές, όλοι με αντίσταση στην ινσουλίνη (προδιαβήτης τύπου 2) και μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή εν ολίγοις είχαν αρκετούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε τρεις ομάδες: ελέγχου, αυτών που πήραν το βακτήριο σε ζώσα μορφή (ως συμπλήρωμα διατροφής) και αυτών που το έλαβαν σε παστεριωμένη μορφή. Όλοι έλαβαν οδηγίες να μην αλλάξουν διατροφικές συνήθειες ή σωματική δραστηριοποίηση.
Ο κύριος στόχος της μελέτης ήταν να αποδείξουν οι ερευνητές την αποτελεσματικότητα της καθημερινής πέψης του Akkermansia muciniphila για τρεις μήνες χωρίς παρενέργειες. Παρατήρησαν λοιπόν εξαιρετική συμμόρφωση (εύκολη πέψη) και ανοχή (χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες) και στις δύο ομάδες παρέμβασης.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στο Nature Medicine, «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι στους ανθρώπους ισχύει ό,τι είχε παρατηρηθεί και στα ποντίκια. Η πέψη του βακτηρίου εμπόδισε την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των εθελοντών. Και ακόμα καλύτερα, παρατηρήθηκε μείωση των δεικτών φλεγμονής στο ήπαρ, μικρή μείωση του σωματικού βάρους (2,3 κιλά κατά μέσο όρο) καθώς και μείωση της χοληστερόλης. Αντίθετα, οι μεταβολικές παράμετροι (ινσουλινοαντίσταση ή υπερχοληστερολαιμία) στα άτομα της ομάδας ελέγχου συνέχισαν να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου».
Δεδομένο ότι βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένα στα τρία άτομα πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων και στον δυτικό κόσμο ένας στους δύο είναι υπέρβαροι, η έρευνα του Πανεπιστημίου της Λουβέν αναδεικνύει έναν τρόπο αναχαίτισης των καρδιαγγειακών κινδύνων και μια πραγματικά ωφέλιμη επίδραση στον μισό πληθυσμό, αν το βακτήριο Akkermansia muciniphila χρησιμοποιηθεί σωστά.
Οι ερευνητές ήδη σχεδιάζουν μιας μεγάλης κλίμακας μελέτη για να επιβεβαιώσουν τα προκαταρκτικά κλινικά αποτελέσματα με στόχο την εμπορική διάθεση ενός συμπληρώματος διατροφής έως το 2021.