Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την τεκνοποίηση ακόμα και των υπογόνιμων γυναικών, με την προσθήκη μιας ακόμα συνιστώσας. Επιστήμονες από το νοσοκομείο Houston Methodist διενέργησαν πειράματα σε ποντίκια και κατάφεραν να αναστρέψουν την υπογονιμότητα στα στείρα ποντίκια, μειώνοντας την αρτηριακή τους πίεση μέσω μιας βακτηριακής πρωτεΐνης.
«Διερευνήσαμε μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται Serum opacity factor (SOF) που συγκεντρώνει μοναδικά χαρακτηριστικά» εξηγεί η δρ. Corina Rosales, επίκουρη καθηγήτρια μοριακής βιολογίας στην ιατρική στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μεθοδιστών του Χιούστον και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Στα πειράματά μας, η πρωτεΐνη μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης κατά πάνω από 40% σε τρεις ώρες. Επομένως, είναι αρκετά ισχυρή» συμπληρώνει.
Ενώ η πρωταρχική λειτουργία αυτής της πρωτεΐνης είναι η αύξηση της συγκέντρωσης των βακτηρίων, παίζοντας βασικό ρόλο στη λοίμωξη από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου, φαίνεται πως αλλάζει εξίσου τη δομή των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας που μεταφέρουν τη χοληστερόλη (HDL). Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνει το ήπαρ να απορρίψει την περιττή χοληστερόλη που εμποδίζει τη σύλληψη.
Η HDL, γνωστή ως «καλή χοληστερόλη», μεταφέρει την πλεονάζουσα χοληστερόλη από διάφορους ιστούς στο ήπαρ με στόχο να διασπαστεί, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα της χοληστερόλης. Ωστόσο, εάν υπάρχει δυσλειτουργία της HDL, ο μεταβολισμός των λιπιδίων αλλοιώνεται, γεγονός που θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει σε διάφορες βλάβες. Με τον ίδιο τρόπο, και η αντίστοιχη «κακή χοληστερόλη» (LDL) ή λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας μεταφέρει τη χοληστερόλη από το ήπαρ σε άλλους ιστούς, με τα υψηλά επίπεδά της να προκαλούν συσσώρευση και ασθένειες.
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η σημαντική δράση της πρωτεΐνης στην HDL θα μπορούσε να δώσει μια πιθανή εναλλακτική λύση για τις στατίνες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται σήμερα στις καθιερωμένες στρατηγικές για τη μείωση της χοληστερόλης σε άτομα με αθηροσκλήρωση.
Αρχικά, εργάστηκαν με προκλινικά μοντέλα ποντικών που είχαν αφύσικα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματός τους. Αν και αρχικά θεωρήθηκαν ιδανικά για τη μελέτη της αθηροσκλήρωσης, η δρ. Corina Rosales παρατήρησε ότι τα συγκεκριμένα ποντίκια ήταν επίσης εντελώς στείρα.
«Γνωρίζουμε ότι οι ωοθήκες είναι γεμάτες με υποδοχείς για την HDL, οπότε ο μεταβολισμός της HDL έπρεπε να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα για τον λόγο αυτό» σημειώνει η δρ. Corina Rosales.
Όπως ήταν αναμενόμενο, όταν οι ερευνητές τάισαν τα στείρα ποντίκια με ένα φάρμακο που μειώνει τα λιπίδια, τα επίπεδα τόσο της LDL όσο και της HDL χοληστερόλης μειώθηκαν και τα ζώα σώθηκαν προσωρινά από την υπογονιμότητα. Έχοντας ως βάση αυτά τα αποτελέσματα, αποφάσισαν στη συνέχεια να μελετήσουν ειδικά την πρωτεΐνη SOF.
Για την επόμενη σειρά πειραμάτων τους, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε έναν αδενο-συνδεδεμένο ιό για να μεταφέρει το γονίδιο για την πρωτεΐνη στα ποντίκια που δεν είχαν υποδοχείς HDL και συγκέντρωναν υψηλή χοληστερόλη στο αίμα. Όταν εκφράστηκε το γονίδιο και προέκυψε η βακτηριακή πρωτεΐνη, η χοληστερόλη HDL των ζώων μειώθηκε σημαντικά και η γονιμότητά τους αποκαταστάθηκε.
Με βάση αυτά τα πολλά υποσχόμενα προκλινικά αποτελέσματα, οι ερευνητές σχεδιάζουν στη συνέχεια να διεξάγουν μια κλινική μελέτη για τη διερεύνηση των επιπέδων των λιπιδίων σε γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες για την ιδιοπαθή υπογονιμότητα, όπου τα υποκείμενα αίτια δεν είναι πλήρως γνωστά.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Lipid Research.
Διαβάστε επίσης
Η Νο1 μέθοδος για τη διατήρηση της γυναικείας γονιμότητας
Ο παράγοντας που βλάπτει σοβαρά τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών