Σύμμαχος των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση αναδεικνύονται τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα μικροθρεπτικά στοιχεία με την επιστημονικώς αποδεδειγμένη πολύπλευρη συμβολή στην καλή υγεία του ανθρώπου, από τον εγκέφαλο και την καρδιά έως την ανακούφιση από πόνους κάθε αιτιολογίας όπως περιόδου, μυϊκούς και κεφαλαλγίες.
Μέσα από την πρόσφατη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Journal of Biological Chemistry, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech) και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι θέλησαν να διαπιστώσουν αν το DHEA (docosahexaenoyl ethanolamide), ένα αμίδιο αιθανολαμίνης του δοκοσαεξανοϊκού οξέως με διαπιστωμένη αντιφλεγμονώδη δράση, θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση, μια χρόνια, αυτοάνοση νόσο κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα και τους ιστούς που προστατεύουν τους νευρίτες (απομυελίνωση), με συνέπειες τον πόνο, την απώλεια όρασης, την κόπωση, τη μειωμένη γνωστική λειτουργία κ.α..
Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) είναι ένα απαραίτητο πολυακόρεστο ω-3 λιπαρό οξύ που αφθονεί στα λιπαρά ψάρια και προάγει την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία. Αν και η πρόσληψή του σε μορφή διατροφικού συμπληρώματος (ιχθυέλαιο) έχει αποδειχθεί ευεργετική για τα άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις, οι πιθανές επιδράσεις στην πολλαπλή σκλήρυνση παρέμεναν αδιερεύνητες, σύμφωνα με τους ερευνητές της πρωτότυπης μελέτης.
Καθυστέρηση της νόσου
Στο πλαίσιο της μελέτης με επικεφαλής τους Justin Kim, μεταδιδακτορικό υπότροφο στο Georgia Tech, την Aditi Das, αναπληρωτή καθηγητή Χημείας και Βιοχημείας στο Georgia Tech, και τον Andrew Steelman, αναπληρωτή καθηγητή Ζωικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ένα μοντέλο ποντικών που μιμείται τις εξάρσεις και υφέσεις της απομυελινωτικής νόσου.
Παρατηρώντας πως τις περιόδους που το παράγωγο DHEA ήταν στη μέγιστη συγκέντρωση η νόσος στα ποντίκια βρισκόταν σε ύφεση, θέλησαν να διαπιστώσουν αν μια διατροφή ενισχυμένη με DHEA θα μπορούσε να περιορίσει τη φλεγμονή που πυροδοτεί τα συμπτώματα.
Πράγματι, η πειραματική διατροφή επιβράδυνε την εκδήλωση της νόσου που μιμόταν την πολλαπλή σκλήρυνση, μετριάζοντας παράλληλα τα συμπτώματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα θετικά αποτελέσματα οφείλονταν ενδεχομένως στην ενεργοποίηση λιγότερων παθογόνων αυτοδραστικών T-κυττάρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ιχθυέλαιο και συμπληρώματα διατροφής
Οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για το πώς το παράγωγο DHEA επηρεάζει άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος και τον ανθρώπινο οργανισμό. Δήλωσαν όμως αισιόδοξοι για το βήμα που γίνεται προς τη χρήση φυσικών λιπαρών οξέων ή παραγώγων τους για τη μείωση της φλεγμονής, χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειες ορισμένων φαρμάκων που συνταγογραφούνται επί του παρόντος.
«Έχω δει ότι πολλοί ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση συμφωνούν με την έρευνα» ανέφερε ο Δρ Kim προσθέτοντας ότι «προσπαθούν πάντα να κάνουν ό,τι μπορούν για να μετριάσουν τα συμπτώματά τους μέσω άσκησης, διατροφής ή απλώς υγιεινής ζωής, ενώ προσπαθούν να μειώσουν τη λήψη ισχυρών παυσίπονων φαρμάκων».
Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Εταιρείας Πολλαπλής Σκλήρυνσης των ΗΠΑ προς τους ασθενείς, η λήψη σε λογικές δόσεις συμπληρωμάτων ιχθυελαίου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι γενικά ασφαλής και πιθανώς ωφέλιμη. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλεύονται τους θεράποντες γιατρούς τους πριν αλλάξουν τα φάρμακά τους και τα συμπληρώματα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των συμβατικών θεραπειών.
Διαβάστε επίσης:
Αυτά τα λιπαρά δυναμώνουν την μνήμη και προστατεύουν από την άνοια
Αρθρίτιδα: Η διατροφή που ανακουφίζει – Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο παράγοντας που καθυστερεί τη νόσηση κατά 5 χρόνια