Είτε επιλέγουμε τα ξέφρενα πάρτι στην κοσμοπολίτικη Μύκονο, είτε τη χαλάρωση στην Αμοργό, οι διακοπές είναι κάτι το οποίο όλοι αποζητάμε και μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Syracuse στη Νέα Υόρκη και δημοσιεύθηκε στο Psychology & Health έχει δείξει πως όσο περισσότερες διακοπές κάνουμε μέσα σε ένα χρόνο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτύξουμε καρδιομεταβολικό σύνδρομο.
Αυτός είναι ο ιατρικός όρος για μια σειρά παραγόντων όπως η αυξημένη πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, η αυξημένη περίμετρος της μέσης οι οποίες μαζί αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης πως για κάθε περίοδο διακοπών ο κίνδυνος εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου μειώνεται κατά 25%.
«Αυτό που βρήκαμε είναι πως οι άνθρωποι που έκαναν συχνότερα διακοπές τους τελευταίους 12 μήνες, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικού συνδρόμου και αντίστοιχα συμπτώματα», δήλωσε ο Δρ. Hruska. «Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα γιατί όντως παρατηρούμε μία μείωση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων με την αύξηση της συχνότητας των διακοπών».
Οι ερευνητές ανέλυσαν 63 εργαζόμενους για τους οποίους ήταν εφικτή η επιλογή των πληρωμένων διακοπών. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος και μετρήθηκε η περιφέρεια της μέσης τους. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης για τις διακοπές που έκαναν τον προηγούμενο χρόνο. Κατά μέσο όρο είχαν αξιοποιήσει πέντε διαλείμματα από τη ρουτίνα της εργασίας και χρησιμοποίησαν περίπου δύο εβδομάδες από τις μέρες αδείας τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι έκαναν περισσότερες διακοπές είχαν μειωμένες πιθανότητες μεταβολικού συνδρόμου. Όσοι είχαν κάνει πέντε διαλείμματα για διακοπές είχαν 16% εκδήλωσης του συνδρόμου σε αντίθεση με 46,7% όσων δεν πήγαν καθόλου διακοπές.
«Το στρες μπορεί να αποτελέσει έναν λόγο που μας ωθεί στο κάπνισμα, το αλκοόλ και την ανθυγιεινή διατροφή, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για εκδήλωση στεφανιαίας αρτηριακής νόσου – της πιο κοινής αιτίας εμφράγματος. Οι διακοπές λοιπόν μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ανακούφισης από την ένταση φέρνοντας ευεργετικά αποτελέσματα», εξηγεί η ερευνήτρια Philippa Hobson.