Μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να έχουν οι άνθρωποι με διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, ακόμα κι αν δεν χάνουν βάρος. Αυτό καταδεικνύει νέα έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation Insight.
Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τι συμβαίνει στους παχύσαρκους ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο – έναν πρόδρομο του σακχαρώδη διαβήτη – όταν ακολουθούν μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, χωρίς ωστόσο να χάνουν κιλά. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη δεν ανταποκρίνονταν πια στα κριτήρια μεταβολικού συνδρόμου όταν είχαν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλών υδατανθράκων τεσσάρων εβδομάδων.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 16 άνδρες και γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μετά τη χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες – πέντε άνδρες και τέσσερις γυναίκες – είδαν το μεταβολικό τους σύνδρομο να αντιστρέφεται ακόμα κι αν στη διατροφή τους είχαν τόσες θερμίδες που κρατούσαν το βάρος τους στα ίδια επίπεδα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση των ανθρώπων με μεταβολικό σύνδρομο και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 βελτιώνεται με τη διατροφή που δεν περιλαμβάνει υδατάνθρακες. Πιστεύουμε πως ο περιορισμός τους, ακόμα και χωρίς την απώλεια βάρους, βελτιώνει τα μεταβολικά προβλήματα. Προφανώς η ποιότητα της διατροφής παίζει ρόλο», δηλώνει ο Δρ. Jeff Volek, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Οι συμμετέχοντες δεν θεωρείται ότι έχουν πλέον μεταβολικό σύνδρομο μετά από τη, χαμηλή σε υδατάνθρακες, διατροφή», δήλωσε ο Δρ. Volek.
Αυτή η έρευνα ωστόσο είναι μικρή και δεν καταδεικνύει τα πιθανά μακροχρόνια οφέλη και τις προκλήσεις από την υιοθέτηση διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες. Γι’ αυτό και προτείνεται αυτή η διατροφή να μελετηθεί περισσότερο στο πλαίσιο μιας μελλοντικής, μακροχρόνιας μελέτης που θα εστιάζει στη διατροφή ανθρώπων με μεταβολικό σύνδρομο.