Η πλειοψηφία των γυναικών που υποβάλλονται σε χειρουργική αφαίρεση του όγκου των ωοθηκών καθώς και των προσβεβλημένων οργάνων επί υποψίας καρκίνου των ωοθηκών, τελικά δεν έχουν καρκίνο, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Γι’ αυτό μία καινοτόμα εξέταση αίματος που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και της Ακαδημίας Sahlgrenska, του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, προσφέρει την πιθανότητα πιο ακριβούς διάγνωσης του καρκίνου των ωοθηκών, χωρίς να χρειάζεται οι γυναίκες να υποβληθούν σε μια άσκοπη χειρουργική επέμβαση. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Communications Biology.
«Χρειαζόταν να δημιουργήσουμε πιο ακριβείς προ-χειρουργικές διαγνωστικές εξετάσεις. Για να εντοπίσουμε έναν όγκο έχουμε υποβάλλει σε χειρουργική επέμβαση πέντε γυναίκες. Η επέμβαση βέβαια είναι ακόμα η καλύτερη επιλογή όταν παρατηρούνται ανωμαλίες στα υπερηχογραφήματα και υπάρχει η υποψία καρκίνου. Ωστόσο, είναι αναγκαία η ύπαρξη μίας απλής εξέτασης αίματος η οποία θα μπορεί να εντοπίσει τις γυναίκες που τελικά δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση», δήλωσε η Karin Sundfeldt, καθηγήτρια στο τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε, οι ερευνητές ανέπτυξαν μία εξέταση βιοδεικτών που βασίζεται στην ανάλυση 11 πρωτεϊνών. Η εξέταση, η οποία διενεργείται σε δείγμα αίματος, χρησιμοποιείται όταν το υπερηχογράφημα υποδεικνύει ανωμαλίες για να εντοπιστούν οι γυναίκες που δεν έχουν καρκίνο. Με τη χρήση του τεστ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι περιπτώσεις καρκίνου σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης των ωοθηκών θα αυξηθούν από μια στις πέντε σε μία στις τρεις επεμβάσεις. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα αχρείαστα χειρουργεία και τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με αυτό.
Το προφίλ του βιοδείκτη μπορεί επίσης να εντοπίσει οριακά περιστατικά και περιπτώσεις που βρίσκονται σε πολύ πρώιμα στάδια της νόσου.
«Τα αποτελέσματα είναι αρκετά υποσχόμενα για την πιο έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών. Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για την ανάπτυξη μίας στρατηγικής παρακολούθησης του καρκίνου των ωοθηκών, κάτι που θα μπορούσε να σώσει ζωές και να μειώσει την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση του καρκίνου», δήλωσε ο Ulf Gyllensten, Καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.
«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε και να δοκιμάζουμε την εξέταση και πραγματοποιούμε μία ευρείας κλίμακας μελέτη δειγμάτων που συλλέχθηκαν από όλα τα νοσοκομεία», καταλήγει ο Δρ. Gyllensten.