Οι αυξημένες τιμές της αρτηριακής πίεσης είναι γνωστό ότι συνδέονται με με ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και ο νευρωτισμός – ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από ευαισθησία σε αρνητικά συναισθήματα, μαζί με το άγχος και την κατάθλιψη. Νεότερη μελέτη ωστόσο αναδεικνύει ακόμα μια συσχέτιση.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο General Psychiatry, η διαστολική αρτηριακή πίεση (η μικρή) είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την προσωπικότητα και να οδηγήσει σε νευρωτική συμπεριφορά.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στον περιορισμό των νευρωτικών συμπεριφορών, του άγχους και των καρδιακών παθήσεων.
Το 30% έως 60% της αρτηριακής πίεσης επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες και πάνω από 1.000 γενετικοί πολυμορφισμοί στο επίπεδο ενός νουκλεοτιδίου (SNP), σχετίζονται με αυτήν. Ο πολυμορφισμός ενός νουκλεοτιδίου (SNP) βοηθά στην πρόβλεψη της ανταπόκρισης ενός ατόμου σε ορισμένα φάρμακα, της ευαισθησίας σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών.
Η προσέγγιση των ερευνητών
Για να αποσαφηνιστεί αυτή η αλληλένδετη σχέση ψυχολογίας και αρτηριακής πίεσης και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται Μεντελιανή τυχαιοποίηση, στην οποία χρησιμοποιούνται γενετικές παραλλαγές ως υποκατάστατα ενός συγκεκριμένου παράγοντα κινδύνου -στην προκειμένη περίπτωση, της αρτηριακής πίεσης. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται οι μεροληψίες που είναι εγγενείς στις μελέτες παρατήρησης.
Οι ερευνητές βασίστηκαν σε 8 σύνολα δεδομένων μελετών μεγάλης κλίμακας, που περιείχαν DNA ολόκληρου του γονιδιώματος, από δείγματα αίματος ατόμων κυρίως ευρωπαϊκής καταγωγής.
Εφάρμοσαν τη Μεντελιανή τυχαιοποίηση στα 4 χαρακτηριστικά της αρτηριακής πίεσης: στη συστολική αρτηριακή πίεση (736.650 δείγματα), στη διαστολική αρτηριακή πίεση (736.650), στην πίεση σφυγμού (συστολική μείον διαστολική αρτηριακή πίεση- 736.650) και στην υψηλή αρτηριακή πίεση (πάνω από 140/90 mm Hg- 463.010) και σε συνάρτηση με 4 ψυχολογικές καταστάσεις- άγχος (463.010 δείγματα), καταθλιπτικά συμπτώματα (180.866), νευρωτισμός (170.911) και υποκειμενική ευημερία (298.420).
Η ανάλυσή τους κατέδειξε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση και η διαστολική αρτηριακή πίεση είχαν σημαντικές αιτιώδεις επιδράσεις στον νευρωτισμό, αλλά όχι στο άγχος, στα καταθλιπτικά συμπτώματα ή στην υποκειμενική ευημερία.
Εντούτοις, μετά την προσαρμογή για πολλαπλές δοκιμές, μόνο η διαστολική αρτηριακή πίεση συσχετίστηκε σημαντικά με τον νευρωτισμό (πάνω από 90%).
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές αναγνωρίζουν και περιορισμούς στα ευρήματά τους, όπως για παράδειγμα, δεν ήταν δυνατόν να αποκλειστεί εντελώς η πλειοτροπία -όπου ένα γονίδιο μπορεί να επηρεάσει πολλά χαρακτηριστικά. Ακόμα, τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για τα άτομα εκτός ευρωπαϊκής καταγωγής.
Καταλήγουν, όμως, στο ότι η αρτηριακή πίεση συνδέει τον εγκέφαλο και την καρδιά και έτσι μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη χαρακτηριστικών της προσωπικότητας.
«Ο νευρωτισμός θεωρείται βασικός αιτιολογικός παράγοντας για το άγχος και τις διαταραχές της διάθεσης. Τα άτομα με νευρωτισμό βιώνουν συχνότερα υψηλό ψυχικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη [αρτηριακή πίεση] και καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να μειώσει τον νευρωτισμού, των διαταραχών της διάθεσης που προκαλούνται από τον νευρωτισμό και των καρδιαγγειακών νοσημάτων» επισημαίνουν.
Διαβάστε επίσης:
Η νο1 κίνηση που μειώνει πίεση και χοληστερόλη
Επτά αποτελεσματικές κινήσεις για δυνατή καρδιά και χαμηλή χοληστερόλη