Την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας επισημαίνει μια ακόμη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Communications, σύμφωνα με την οποία το σύνδρομο που διαταράσσει τον ύπνο συνδέεται με την εκδήλωση άνοιας.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ με επικεφαλής την καθηγήτρια Elizabeth Coulson από το Νευρολογικό Ινστιτούτο και τη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου, έφερε στην επιφάνεια αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ της υποξίας (ανεπαρκής οξυγόνωση) που συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τα επεισόδια άπνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, η υποξία προκάλεσε τον ίδιο επιλεκτικό εκφυλισμό στους χαρακτηριστικούς νευρώνες που καταστρέφει η νευροεκφυλιστική νόσος.
«Διαπιστώσαμε ότι η απλή στέρηση ύπνου προκάλεσε ήπια γνωστική εξασθένηση. Εφαρμόζοντας ωστόσο μια καινοτόμο μέθοδο προσομοίωσης της διαταραγμένης αναπνοής, παρατηρήσαμε στα ποντίκια επιδεινούμενα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ», ανέφερε η καθηγήτρια και πρόσθεσε την ανάγκη επόμενων μελετών για τον προσδιορισμό των επιπέδων υποξίας που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη γνωστική λειτουργία.
Η χρήση CPAP σε ρόλο-κλειδί
Οι μισοί περίπου ηλικιωμένοι θα εμφανίσουν αποφρακτική υπνική άπνοια, σύμφωνα με την Δρ Coulson, κατά την οποία οι χαλαροί μύες στο λαιμό προκαλούν στένωση των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας επαναλαμβανόμενα επεισόδια άπνοιας.
Η εφαρμογή μάσκας οξυγόνου συνεχούς θετικής πίεσης (CPAP) κατά τον ύπνο που αποτελεί και τη θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση του συνδρόμου, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει τη στέρηση οξυγόνου και να προλάβει τον θάνατο των νευρώνων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο άνοιας. «Δεν θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τη μάσκα CPAP σε ποντίκια, αλλά αποτρέποντας εργαστηριακά την υποξία, πετύχαμε διακοπή της γνωστικής εξασθένησης και του θανάτου των νευρώνων, ενώ μειώθηκαν και τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ» σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια.
Κατά συνέπεια των ευρημάτων, επεσήμανε η καθηγήτρια, καθίσταται σαφής η ανάγκη αναθεώρησης των ιατρικών πρωτοκόλλων για την προσέγγιση ατόμων με υπνική άπνοια. Συγκεκριμένα: «30% των ατόμων που πληρούν τα κριτήρια για θεραπεία με CPAP παρουσιάζουν ήδη ενδείξεις γνωστικής εξασθένησης σχετιζόμενης με άνοια. Δυστυχώς, το νοσοκομειακό σύστημα δεν παραπέμπει αυτούς τους ανθρώπους σε κλινικές για άνοια, μολονότι γιατροί με ειδίκευση στην άνοια έχουν αναφέρει βελτίωση στη μνήμη ασθενών μετά τον εντοπισμό και τη θεραπεία των προβλημάτων του ύπνου»
Ωστόσο, ο κίνδυνος άνοιας δεν αγγίζει όλα τα άτομα με υπνική άπνοια αλλά θα πρέπει να προσδιοριστούν οι ευάλωτες ομάδες, κατέληξαν οι επιστήμονες. Σε κλινικές ύπνου στο Μπρίσμπεϊν και το Σίδνεϊ «τρέχουν» ήδη ανθρώπινες δοκιμές πρώιμου σταδίου για να αποτυπωθεί με ακρίβεια η σύνδεση υποξίας και παρατεταμένης γνωστικής εξασθένησης και εάν η συσκευή CPAP μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.
Διαβάστε επίσης:
Υπνική Άπνοια: Τεστ αποκαλύπτει τον κίνδυνο σε 5′
Υπνική άπνοια: Έξι ανησυχητικά συμπτώματα που αποκαλύπτουν ότι πάσχετε
Δεν σας «πιάνει» εύκολα ο ύπνος; Τι σημαίνει αυτό για την μνήμη και την υγεία σε μια δεκαετία