Πόσο ρόλο μπορεί να παίξει το φύλο στην αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων για την απώλεια βάρους; Νεότερη μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μελβούρνη (18-22 Οκτωβρίου του 2022) ανέδειξε ότι οι μέθοδοι που οδηγούν σε απώλεια βάρους διαφέρουν για τις γυναίκες και τους άντρες.
Ειδικότερα, οι γυναίκες φαίνεται πως χάνουν περισσότερο βάρος, όταν λαμβάνουν ειδικά σκευάσματα για την απώλεια βάρους, ενώ αντίθετα οι άντρες τείνουν να αδυνατίζουν αποτελεσματικότερα ακολουθώντας κάποια δίαιτα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την Alyssa Susanto και των συναδέλφων της Σχολής Ιατρικής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.
Δίαιτα ή φάρμακα;
Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε τις διαφορές στα φύλα χρησιμοποιώντας σύνολα δεδομένων από τρεις κλινικές δοκιμές και τη διαθέσιμη βιβλιογραφία.
Στην πρώτη δοκιμή STEP-1, 1961 υπέρβαροι συμμετέχοντες και με τουλάχιστον μία επιπλοκή που σχετίζεται με το βάρος ή παχυσαρκία (χωρίς όμως διαβήτη τύπου 2) έλαβαν 2,4 mg σεμαγλουτίδης ή εικονικό φάρμακο για 68 εβδομάδες.
Στη δεύτερη δοκιμή SCALE διερεύνησαν την επίδραση των 3,0 mg λιραγλουτίδης σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο για τη διαχείριση του βάρους 3723 υπέρβαρων ή παχύσαρκων ενηλίκων για 56 εβδομάδες.
Στη δοκιμή SCOUT, τρίτη κατά σειρά, επιλέχθηκαν 10.744 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι συμμετέχοντες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή και τα δύο, ηλικίας 55 ετών και άνω, οι οποίοι έλαβαν σιμπουτραμίνη ή εικονικό φάρμακο για 60 μήνες. Στο τέλος όλων των δοκιμών, το ποσοστό απώλειας βάρους εκτιμήθηκε ξεχωριστά για τους άντρες και τις γυναίκες.
Μετά το πέρας της δοκιμής STEP-1, η μέση απώλεια βάρους ήταν 16,9%, με τη συμβολή της σεμαγλουτίδης για όλους τους συμμετέχοντες. Όταν όμως οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά την επίδραση στους άντρες και στις γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των γυναικών που έχασε βάρος ήταν 18,4%, έναντι του 12,9% των αντρών.
Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και από τη δοκιμή SCALE, όπου οι γυναίκες αδυνάτισαν περισσότερο από τους άντρες, μετά τη λήψη της λιραγλουτίδης. Αντίστοιχα, και στη δοκιμή SCOUT έπειτα από ένα χρόνο, η μέση ποσοστιαία μεταβολή του βάρους, με τη χορήγηση της σιβουτραμίνης ήταν 4,5% για όλους τους συμμετέχοντες, όμως το 5,2% των γυναικών ευνοήθηκε στην απώλεια βάρους, έναντι του 4% των αντρών.
Αντίθετα, κλινικές δοκιμές που εξέτασαν παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής για την απώλεια βάρους, απέδειξαν ότι οι άνδρες τείνουν να χάνουν περισσότερο βάρος από τις γυναίκες. Ειδικότερα, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση που εξέτασε 11 μελέτες, διαπιστώθηκε ότι οι 10 είχαν συμπεράνει ότι οι άντρες είχαν χάσει περισσότερο βάρος από τις γυναίκες.
Ωστόσο, ενώ η απώλεια βάρους των ανδρών υπερέβαινε εκείνη των γυναικών, η εν λόγω ανασκόπηση τόνισε ότι η απώλεια βάρους που πέτυχαν οι γυναίκες εξακολουθούσε να είναι σημαντική και συνεπώς οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής εξακολουθούν να είναι χρήσιμες για την επίτευξη απώλειας βάρους και στα δύο φύλα.
Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, «ακόμα δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στις παρεμβάσεις απώλειας βάρους. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες χάνουν περισσότερο βάρος από ό,τι οι άνδρες σε φαρμακολογικές παρεμβάσεις, αλλά οι μηχανισμοί για αυτό είναι ασαφείς. Ο εντοπισμός των μεταβλητών που σχετίζονται με το φύλο μπορεί να βελτιώσει την εξατομίκευση της θεραπείας με φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, ώστε να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα απώλειας βάρους για τους ασθενείς».
Διαβάστε επίσης
Αδυνάτισμα: Τρία λάθη που κάνουν όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος
Αδυνάτισμα: Έτσι θα χάσετε διπλάσια κιλά – Δείτε τον τρόπο