Εάν αντιμετωπίζετε με δυσπιστία όσους θεωρούν ότι τα φάρμακα τους «πιάνουν» όταν πιστεύουν στις επιδράσεις τους, νεότερα ερευνητικά στοιχεία θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε και ενδεχομένως να αποδεχθείτε το φαινόμενο που είναι γνωστό ως placebo.
Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Surgery, προτείνει ότι οι φαρμακευτικές αγωγές λειτουργούν καλύτερα, εάν πιστέψουμε ότι όντως έχουν αποτελεσματική δράση.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, η επίδραση αυτή αποκαλύπτει τη δύναμη του νου αλλά και του φαινομένου των εικονικών χαπιών (placebo), η ιδέα δηλαδή ότι ο εγκέφαλος μπορεί να πείσει το σώμα για την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας.
Αν και η δύναμη του μυαλού δεν μπορεί να οδηγήσει σε… θαύματα, όπως στη ρύθμιση της χοληστερόλης ή στην συρρίκνωση ενός καρκινικού όγκου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να βελτιώσει συμπτώματα που ρυθμίζονται από τον εγκέφαλο, όπως ο πόνος.
Τι εξέτασε η μελέτη
Στην παρούσα έρευνα, η ερευνητική ομάδα εξέτασε 425 ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα έως 30 ετών την περίοδο μεταξύ του Μαΐου 2016 και Φεβρουαρίου 2020, αφού επιλέχθηκαν από 25 ιατρικά κέντρα στις ΗΠΑ. Πριν τους συνταγογραφηθούν τα αντιβιοτικά, συμπλήρωσαν κάποια ερωτηματολόγια.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: στην πρώτη ομάδα τα άτομα πίστευαν ότι τα αντιβιοτικά δεν θα λειτουργούσαν, στη δεύτερη ομάδα θεωρούσαν ότι μπορεί και να βοηθήσουν και στην τρίτη συμπεριλήφθηκαν όσοι ήταν απολύτως σίγουροι ότι θα δράσουν επιτυχώς. Όλες οι ομάδες παρακολουθήθηκαν για 30 ημέρες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσοι πίστευαν ότι τα αντιβιοτικά θα θεραπεύσουν την ασθένειά τους είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Σε αυτή την ομάδα, 15 από τους 111 ενήλικες (14%) προχώρησαν στην επέμβαση.
Για να συγκριθούν μεταξύ εκείνων που δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη στο φάρμακο, 24 στους 92, σχεδόν δηλαδή διπλάσιο ποσοστό (27%), κάθισαν στο τραπέζι του χειρουργείου.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι η εμπιστοσύνη στα αντιβιοτικά αύξανε κατά 15% τις πιθανότητες να υποχωρήσουν τα επίμονα συμπτώματα, όπως ο πόνος στο στομάχι. Αντίστοιχα, είχαν 6% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν ικανοποιημένοι με τη θεραπεία τους.
Ο Δρ Ντέιβιντ Φλουμ, χειρουργός στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και επικεφαλής της μελέτης, εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι πίστευαν στη δράση των αντιβιοτικών ήταν και πιο συνεπείς στην κατανάλωση χαπιών.
Όμως, η εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα του φαρμάκου θα μπορούσε να μειώσει την ένταση του πόνου και αυτό να επηρεάσει την αναφορά του στους γιατρούς, αλλά και την απόφαση για την πραγματοποίηση της επέμβασης.
Τέλος, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι στους συμμετέχοντες της μελέτης, ήταν πολύ μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που πίστευαν ακράδαντα ότι τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν.
Διαβάστε επίσης:
Αυτά τα χάπια μας κάνουν πιο ευάλωτους και αδύναμους κατά 95%
Πολυχάπι μετά από έμφραγμα παρέχει καλύτερη καρδιαγγειακή προστασία για το μέλλον