*Γράφει η Κατερίνα Αθανασίου
Μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου φαίνεται ότι σύντομα θα είναι πιο αντιμετωπίσιμη χάρη σε μια «συναρπαστική» ανακάλυψη. Οι ασθενείς με γλοιοβλάστωμα -ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τύπος καρκίνου που προσβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό- τείνουν να επιβιώνουν μόλις 15 μήνες από τη στιγμή της διάγνωσης. Επί του παρόντος, λίγες είναι οι πετυχημένες θεραπείες που είναι διαθέσιμες.
Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Keck του USC (University of Southern California) έχουν κάνει μια ανακάλυψη που μπορεί να προσφέρει πραγματική ελπίδα.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι πρωτεΐνες του κιρκάδιου ρυθμού– οι οποίες ελέγχουν τους φυσικούς μας ρυθμούς, όπως πότε ξυπνάμε και πότε κοιμόμαστε – θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην ανάπτυξη των όγκων του γλοιοβλαστώματος.
Αυτές οι πρωτεΐνες μπορεί επίσης να εξηγούν γιατί οι άνθρωποι συχνά δεν παραμένουν σε ύφεση μετά τη θεραπεία του καρκίνου και βλέπουν το γλοιοβλάστωμα να επανέρχεται.
Το φάρμακο που δίνει ελπίδες
Οι ερευνητές του Keck εντόπισαν ένα φάρμακο, που ονομάζεται SHP656, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει αυτές τις πρωτεΐνες και να θεραπεύσει την καταστροφική ασθένεια.
«Στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, ο καρκίνος επιστρέφει. Και όταν επιστρέφει, είναι ανθεκτικός στη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία», δήλωσε ο καθηγητής Steve Kay στο Keck.
Ο Kay και η ομάδα του πιστεύουν ότι η ασθένεια συχνά επιστρέφει εξαιτίας καρκινικών βλαστοκυττάρων που εξαπλώνονται γρήγορα, υποκλέπτοντας τους μηχανισμούς του κιρκαδιανού ρυθμού του οργανισμού. Αλλά το SHP656 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και να βάλει τέλος σε όλο αυτό.
«Πρόκειται για ένα ισχυρό μόριο που μας συναρπάζει πολύ όσον αφορά τις δυνατότητές του για ανάπτυξη κατά του γλοιοβλαστώματος», δήλωσε ο Kay.
Κλινικές δοκιμές σε εξέλιξη
Οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη και η ομάδα ελπίζει να ξεκινήσει την επόμενη φάση σε ασθενείς με γλοιοβλάστωμα εντός δύο έως τριών ετών.
Τα γλοιοβλαστώματα είναι όγκοι του εγκεφάλου 4ου βαθμού και αποτελούν έναν τύπο γλοιώματος, έναν από τους πιο κοινούς τύπους πρωτοπαθών όγκων του εγκεφάλου.
Ο καρκίνος ξεκινά στον εγκέφαλο και σχεδόν ποτέ δεν εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Ωστόσο, η πολυπλοκότητά του καθιστά δύσκολη τη θεραπεία του. Οι αιτίες του γλοιοβλαστώματος δεν είναι γνωστές και για τον λόγο αυτό η θεραπεία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Η πρώτη γραμμή θεραπείας είναι η χειρουργική επέμβαση για την προσπάθεια αφαίρεσης του όγκου.
Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί ο όγκος χωρίς να πληγούν υγιή τμήματα του εγκεφάλου. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμες για να σταματήσουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Όμως, παρά την υψηλή ένταση της θεραπείας, ο καρκίνος αυτός συνήθως επανεμφανίζεται.